• Početna>
  • Vesti>

Bled: Pozicija Prištine je oslabila, a to je šansa za Beograd

Podizanje optužnice protiv Hašima Tačija je simbolični trenutak u istoriji kada smo konačno došli do momenta u kome će predstavnici Albanaca sa Kosova odgovarati za ono za šta su optuženi, izjavio je za Novosti franscuski istoričar i profesor sa Sorbone Žan-Pol Bled.

„Na osnovu onoga što se do sada saznalo, on se nalzi među osobam kojima je mesto pred međunarodnim sudom. Najmanja stvar je da odgovara za ono za šta je optužen“, kaže Bled.

On je mišljenja da prolazi vreme „vrućeg“ perioda problema tokom kog su, na neki način, vlasti u Prištini bile „nedodirljive“.

„Prošlo je već 20 godina. To je dug period tokom kog je mogla da se uspostavi distanca. Danas mogu da budu izvedeni pred sud. Postoji legitimitet da se to uradi. Sada je pitanje kakav će to sve imati rezultat“, naveo je.

Smatra da bi to moglo da učini manje teškim diplomatsko rešenje, jer je pozicija Prištine na neki način oslabljena.

Stiče se utisak da podrška Prištini nije kao što je bila, ali to ne znači da će problem lako biti rešen, istakao je Bled.

„Amerikanci su poslednjih meseci vodili glavnu reč, ali nedavno, podizanjem optužnice protiv Hašima Tačija, bili su primorani da naprave korak unazad. Evropljani su tu od samog početka. Rusi su aktivni, ali iza kulisa. To sve čini ovaj dosije veoma komplikovnim. Često su u pitanju nijanse“, smatra on.

Prema njegovom mišljenju, pitanje Kosova za velike sile ima značaj jer se kroz njega stvaraju ravnoteža i odnos snaga  na balkanskom prostoru.

„U igri su interesi velikih sila i ovo pitanje, koje u prostornom pogledu malo znači, može da kristališe rivalitete među njima. Tako što Kosovo po površini malo, ne znači da se problem obavezno meri kilometarskom važnošću teritorije“, rekao je Bled.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još