• Početna>
  • Vesti>

Skupština Kosova na kojoj je razmatran Nacrt zakon o vrednostima rata „OVK“ okončana bez glasanja, DSK zatražio izmene

Sednica kosovske skupštine na kojoj se, između ostalog, diskutovalo o Nacrtu zakona o zaštiti vrednosti rata „OVK“, kojim se precizira da je „oružana borba naroda Kosova na čelu sa OVK, bila u cilju oslobođenja Kosova“ a potom i predviđa obaveza javnih službenika i svih ostalih da te vrednosti poštuju pod pretnjom zakonskih sankcija, završena je kasno sinoć bez glasanja zbog nedostatka kvoruma. Sledeća sednica zakazana je za četvrtak.

Ovaj nacrt zakona naišao je na brojne kritike beogradskih zvaničnika, ali i ambasadora SAD i Nemačke u Prištini koji su poručili da se njime, između ostalog kriminalizuje sloboda govora i da je taj propis udar na demokratiju. Kancelarija Evropske unije na Kosovu objavila je da smatra da Nacrt zakona sadrži odredbe koje nisu u skladu sa slobodom izražavanja.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Valentina Bunjaku Redžepi saglasila se sa kritikama međunarodnih zvaničnika na Kosovu i iznela ocenu da neke od odredbe zakona „ostavljaju prostora za pogrešnu interpretaciju“, prenosi Kossev pisanje Kohe.

Bunjaku Redžepi je rekla da „delovi Zakona mogu da se posmatraju kao sprečavanje slobode izražavanja“ i zatražila izmene u nacrtu zakona.

„Ima značajnih problema u članu 2 ovog Zakona koji je na ivici da bude neustavan. Član 2 koji predviđa ‘obavezu građana da štite vrednosti OVK’ treba biti promenjen“, rekla je ona navodeći da sporni član „ostavlja prostor za različite interpretacije koje mogu loše da utiču na slobodu izražavanja i mišljenja“.

Prethodno je Kancelarija Evropske unije na Kosovu na Fejsbuk stranici objavila da Nacrt zakona sadrži odredbe koje izazivaju ozbiljnu zabrinutost u odnosu na pravo ljudi da imaju svoje mišljenje.

„Ove odredbe podrivaju i kažnjavaju slobodu izražavanja, esencijalni element evropskih osnovnih vrednosti i osnovnih prava zagarantovanih Ustavom Kosova i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima“, navodi se u tekstu i pozivaju se nadležni da razmotre takve odredbe.

U objavi se naglašava da će, ukoliko ovaj Nacrt zakona bude usvojen u sadašnjem obliku, podrivati lokalne i međunarodne napore za dalje jačanje poštovanja osnovnih ljudskih prava na Kosovu.

Oglasio se i američki ambasador Filip Kosnet rekavši da su mnogi žitelji Kosova privatno preneli američkoj ambasadi da se ne osećaju bezbedno da bi javno govorili o zakonu o Oslobodilačkoj vojsci Kosova zbog “emotivno nabijene atmosfere” koju nosi javna rasprava o OVK.

“Zamislite koliko bi se građani suzdržavali kada bi zakon bio usvojen”, naveo je Kosnet u autorskom tekstu objavljenom tim povodom u prištinskoj štampi i dodao da bi “usvajanje zakona, u sadašnjem obliku, oslabilo bi kosovsku demokratiju”.

I u ambasadama Nemačke i Švajcarske reagovali su protiv nacrta zakona.

“U demokratskom društvu ne bi bilo dobro gušiti rasprave ograničavajući ih krivičnim zakonom”, napisao je nemački ambasador Jorn Rohde.

Švajcarska ambasada je saopštenjem izrazila zabrinutost da bi zakon mogao da potkopa slobodu izražavanja, i pozvala kosovske lidere da pronađu druge načine da pokažu poštovanje prema OVK.

Nacrt ovog propisa naišao je i na negodovanje Beograda, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je i reakciju Srpske liste..

U nacrtu zakona koji su juče razmatrali poslanici u Skupštini Kosova precizira se da je „oružana borba naroda Kosova na čelu sa OVK, bila u cilju oslobođenja Kosova“ a potom i predviđa obaveza javnih službenika i svih ostalih da te vrednosti poštuju pod pretnjom zakonskih sankcija. 

Postupak u vezi sa usvajanjem ovog zakona pokrenut je još 2018. godine od strane tadašnjeg predsednika kosovske skupštine, Kradrija Veseljija. On je  skupštini potom prosleđen u oktobru mesecu 2018. godine.

Skupština, odnosno parlamentarna grupa koja je ujedno i predlagač zakona, potom je zatražila mišljenje kosovske vlade o usklađenosti nacrta zakona sa normativama EU.

„Odredbe ‘Nacrta zakona o zaštiti ratnih vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova’ nisu regulisane zakonodavstvom EU, kao takvo ovo polje aktivnosti ostaje pod internom nadležnošću država članica EU“, saopšteno je u odgovoru vlade, koja je potom 17. jula vratila skupštini nacrt zakona na razmatranje, koji je juče bio na dnevnom redu.

Izvor: Kossev


Comments

Pročitaj još