Vučić o dijalogu s Prištinom: Hoćemo suštinske razgovore, tražiću ispunjenje ugovora o formiranju ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.

Aleksandar Vučić je, na konferenciji za novinare, rekao da je predlgo Beograda bio, pošto Priština stalno ističe reciprocitet, da šta god piše na robi iz Srbije piše i na robi sa KiM.

“Oni su odbili da razgovaraju o tome, pretvorilo se sve u floskule. Verujemo da će razgovori nastaviti na izbiljan način”, rekao je predsednik.

Predsednik je apelovao na jedinstvo u ne lakoj situaicji, jer se, kaže, samo tako može očuvati zemlja i stvoriti uspesi za budućnost.

„Za nas situacija nije laka. Na međunarodnoj sceni se ne mogu prognozirati mnoge stvari. Nije jednostavno reći, na primer, šta možemo očekivati ni u odnosu između Moskve i Minska, pa se ne može predvideti ni pozicija Srbije u odnosima svetskih sila”, objasnio je on.

Vučić je rekao da je jasno da SAD i Nemačka neće da povlače priznanje Kosova, već će gledati kako i na koji način da Srbiju uvedu u to.

“Ono što mene brine je da mi ne razgovaramo o stvarnim i suštinskim problemima, već se gleda kako da izbacimo neki papir. Zato će srpska strana tražiti od 7. septembra, kada verujem da je nastavak dijaloga, a ja će predstavljati Srbiju tamo, tražiću ispunjenje ugovora iz 2013. godine o formiranje ZSO , koje je potpisano pod okriljem EU”, podvukao je Vučić.

Navodi da Beograd očekuje konkretan potez, a ne štancovanje papira i kada to budu videli videće kako će nastaviti dalje.

“Iz dijaloga nećemo da izlazimo, ali hoćemo stvarni dijalog, a ne dijalog u kome će svakoga dana da nam govore kako treba samo da ih priznamo”, rekao je Vučić.

Kaže da Beograd ne zanima prištinsko priznanje jer je Srbija međunarodno priznata zemlja.

“To sam rekao i Palmeru, Grenelu, Tačiju, Lajčeku, svima. Ja razumem njih to je politika njihovih zemalja i nema tu velike politike”, zaključio je Predsednik Srbije.

Vučić jepodsetio da svi govore o potrebi priznanja Kosova, kao što pominju kao jedino rešenje za BiH, ne da RS ne postoji, ali da se njene nadležnosti prebace na centralni nivo.

“Zbog toga tražimo od ljudi u Srbiji, ne da političke razlike i demokratija ne postoje, ali da razumeju težinu pozicije u kojoj se nalazimo i da što jedinstveniji nastupamo”, podvukao je on.

Izvor: RTS, RKM

Comments