• Početna>
  • Vesti>

Veterani OVK otvoreni za izmene Zakona o vrednostima OVK

Potredsednik Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova Nasim Haradinaj kaže da Zakon o vrednostima rata OVK ni na koji način ne krši ljudska prava i slobode, kako tvrde neke ambasade na Kosovu, prenosi Gazeta Ekspres.

Nacrt zakona o vrednostima OVK koji se danas razmatra u Skupštini Kosova izazvao je reakcije američke, nemačke i švajcarske ambasade.

Ambasadori tih zemalja izrazili su zabrinutost zbog ovog zakona jer bi njegovo stupanje na snagu izazvalo strah kod građana i kršio bi ljudska prava i slobode.

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet izjavio je da Nacrt zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji bi Skupština Kosova trebalo da razmotri na sednici u petak, rizikuje da ugrozi slobodu izražavanja.

Kosnet je izjavio da Sjedinjene Američke Države nisu „protiv OVK“, i naprotiv, razume da danas „Kosovo ne bi bilo nezavisna država bez napora OVK i drugih organizacija otpora“, ali da bi bilo nemoguće sprovesti Nacrt zakona jer bi predstavljao “nepotrebno opterećenje za sprovođenje zakona i pravosudni sistem”.

Haradinaj je rekao da je sam ambasador Filip Kosnet u onlajn razgovoru sa predsednikom Organizacije veteran OVK Hiseniem Gucatiem obećao da će mu pomoći da brže procesuira ovaj zakon u Skupštini.

“Američki ambasador je bio taj koji je Gucatiu u onlajn razgovoru obećao da će pomoći da se ovaj zakon što pre odobri u Skupštini. Dozvolimo da ovaj zakon prođe na prvom čitanju, a zatim sednemo i razgovaramo o tome šta treba ukloniti, a šta treba poboljšati”, rekao je Haradinaj.

Zamenik predsedavajućeg ORV OVK rekao je za Gazeta Ekspres da Zakon o zaštiti ratnih vrednosti ni na koji način ne krši ljudska prava i slobode i da su ambasade “malo požurile ili to prihvatile sa velikom rezervom”.

Haradinaj je naglasio da ovaj zakon ne postoji ni u jednoj zemlji i da se njime ne krše ni ljudska prava ni slobode ukoliko se a pravilno tumači.

“Mislim da zakon koji zabranjuje vređanje onih koji su dali slobodu ovom narodu nije protiv slobode izražavanja”, rekao je Haradinaj.

Dodao je da Zakon treba izmieniti i odobriti, a onda ako nešto nije u redu, dopuniti.

“Zakoni nisu nepromenljivi. Možemo sesti sa američkim prijateljima da poboljšamo ovaj zakon. Postoji izreka, bolje je imati loš zakon nego anarhiju tamo gde nema zakona”, rekao je Haradinaj.

Podsetio je da su i u SAD vrednosti rata zaštićene zakonom i da je svako ko vređa američke heroje kažnjen.

 “Čak i u Americi, svako ko vređa nacionalnog  heroja podleže sankcijama, mislim da te sankcije nisu kršenje ljudskih prava”, rekao je Haradinaj.

Takođe je naveo da ukoliko je Zakon u suprotnosti sa Ustavom Kosova, treba razmatrati mogućnost promene Ustava. “Možda bi Ustav trebalo promeniti kada je to u interesu Kosova. Ako je ovo u sukobu sa Ustavom, onda bi trebalo da sednemo i vidimo da li menjamo zakon ili menjamo Ustav zašto da ne. Ovaj zakon nema za cilj nikoga da uvredi”, rekao je Haradinaj.

Vlada Kosova, 14. jula, podržala je Nacrt zakona.

Nacrt zakona koji je predložila Demokratska stranka Kosova, predviđa definisanje institucionalne i građanske obaveze zaštite vrednosti rata OVK.

Vrednost rata prema Nacrtu zakona jeste, oružani rat naroda Kosova, koji je vodila OVK, sama OVK kao oružana vojna formacija, veteran OVK, zastava, vojnička zakletva, grb, amblem, štab, Politička direkcija, sedište operativnih područja, arhiva, kao i Memorijalni kompleks “Adem Jašari” u Prekazu i drugi kompleksi.

Nacrt zakona predviđa poštovanje ratnih vrednosti, institucionalne zaštite, Ratnog muzeja, Dana sećanja na rat za oslobođenje, kaznenih odredbi, kao i podzakonskih akata.

U slučaju da trenutni Nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK odobri Skupština Kosova, kao zakon imaće budžetske implikacije od 2.250.000  evra, ne računajući investicije.

Prema zakonu, svaki javni funkcioner i građanin Kosova dužan je da poštuje i štiti ratne vrednosti definisane ovim zakonom u bilo koje vreme i u bilo kojoj situaciji unutar i izvan Kosova.

Takođe „povodom pritvora i hapšenja veterana OVK, prema međunarodnim nalozima za hapšenje koje je Srbija izdala, zbog političkih motiva, Vlada Kosova preduzima potrebne radnje da zaštiti branitelja“.

Kršenje odredbi ovog zakona sankcioniše se prema važećem zakonodavstvu.

Izvor: Kosovo online / Gazeta ekspres

Comments

Pročitaj još