• Početna>
  • Vesti>

U Osojanu se obeležava 19 godina od početka povratka raseljenih

Foto: Novosti

U Osojanu će u nedelju 9.avgusta biti obeleženo devetnaest godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Metohiju.

Osojane predstavlja jedan od retkih primera uspešnog povratka Srba u Metohiju. U Osojansku dolinu se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba, a u ovom selu danas živi i oko osamdesetoro dece.

Tog dana u 8 i 30 će biti služena liturgija u obnovljenoj crkvi Sv. Arhangela Gavrila u Osojanu a zatim u 1o sati pomen stradalim Srbima na teritoriji Opštine Istok tokom ratnih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Građani koji tokom dana budu dolazili u crkvu i kod spomenika moći će u porti da pogledaju izložbu slika nastalih na Likovnoj koloniji „Vidovdan 2020“ čiji je organizator Dom kulture „Gračanica“.
Posetioci će dobiti i „Vidovdanski glasnik“. Godišnju publikaciju Doma kulture „Gračanica“ koja prati, vrednuje i promoviše najznačajnije događaje, umetničke i kulturološke fenomene na Kosovu i Metohiji i u srpskom kulturnom prostoru.
Ovogodišnji „Vidovdanski glasnik” bavi se i kulturnim životom povratnika i dece ovog kraja i objavljuje fotografije koje su oni snimali.

Organizatori događaja su Eparhija raško-prizrenska, Parohija osojanska, Privremeni organ Opštine Istok , Dom kulture „Gračanica”.
Podršku pružaju Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Izvor: RKM saopštenje

Comments

Pročitaj još