Hiseni: Bez jedinstva Kosovo bi moglo da izgubi još 10 godina, sporazum za godinu dana

Kosovski koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni izjavio je sinoć da ukoliko se ne postigne unutrašnje političko jedinstvo za dijalog, Kosovo može da izgubi još deset godina.

Hiseni je u emisiji “Rubikon” na prištinskoj televiziji Kljan Kosova ocenio da ovaj scenario preti da odvede Kosovo ka državama koje imaju nedovršen status, kao što je slučaj Palestine.

Dok smo bili u opoziciji, pozvao sam moju stranku da bude deo dijaloga za vreme Haradinajeve vladavine, podsetio je on.

„Verujem da nam definitivno treba političko jedinstvo, ako želimo da budemo uspešni. Ako se to ne dogodi u periodu od nekoliko meseci, tada bismo mogli izgubiti još 10 godina, a to preti da Kosovo dovede do država sa pola identiteta, sa nedovršenim statusom, kao što je Palestina”, rekao je Hiseni.

Hiseni je negirao da ima glasova unutar vladajuće koalicije koji su se protivili njegovom imenovanju za državnog koordinatora za dijalog.

Čini se da postoji pokušaj prebacivanja fokusa sa suštine na nešto što nije moj posao da komentarišem, kaže on.

Haradinaj Stubla je deo vlade i ima gde da se obrati, što se tiče koordinatora, nisam upoznat da se bilo ko od koalicionih partnera usprotivio takvoj odluci, rekao je on.

„Odluka o tome doneta je u Vladi Kosova i izglasana je jednoglasno. Očigledno je da je vlada jednoglasnim glasanjem odlučila da imenuje državnog koordinatora za dijalog”, naveo je on.

„Ako neko zna kako se vodi dijalog, tačno zna i koja je uloga koordinatora. Državni koordinator ne donosi odluke – on koordinira između međunarodnog faktora i kosovskih institucija“, naglasio je Hiseni.

Za 12 meseci sporazum ili će proces propasti

Državni koordinator za dijalog sa Srbijom, Skender Hiseni, rekao je da će sporazum biti postignut za 12 meseci.

Kaže da će se u tom periodu ili postići sporazum o međusobnom priznavanju Kosova i Srbije, ili će ovaj proces pomirenja potpuno propasti.

Međutim, Hiseni je za to da se iskoristi trenutak koji su dvema balkanskim zemljama dale evropske sile.

Ne radi se o godinama, već o mesecima. Dakle, godina ima 12 meseci. Nikada neću pristati da se ovaj proces razvlači i da ovaj proces uđe u tehničke razgovore, jer nisam verovao u tehničke razgovore sa Srbijom. Ovo je moje uverenje i neću u suprotnost mojim uverenjima, rekao je on.

“U roku od 12 meseci očekujemo sporazum sa obostranim priznavanjem ili će ceo ovaj proces propasti. Sve na međunarodnom nivou govori o trenutku koji Kosovo i Srbija moraju da zgrabe kako bi napredovale. Svako odugovlačenje je neuspeh. Ne znam da li je Srbija to razumela, ali ako se namerava integrisati u EU, trebalo bi”, poručio je Hiseni.

Hiseni je gostujući na TV Kljan Kosova rekao je da će insistirati na intenzivnim razgovorima u koordinaciji sa EU, SAD i Parizom.

Koordinator koga je imenovao Avdulah Hoti rekao je da je na političkoj sceni Kosova neophodno jedinstvo da bi se postigao sporazum sa Srbijom.

Iz tog razloga, on nije zagovornik crvenih linija ni prema DPK za koju traži da se priključi aktuelnoj koaliciji, već je takođe pozvao i Samoopredeljenje da imenuje zvaničnika po pitanju dijaloga.

“Dijalog sa Srbijom ne može se nastaviti bez parlamentarne većine. Postoji akutna potreba za što širim političkim konsenzusom. Moramo nastupiti jednim glasom u Briselu i Vašingtonu.”

Hiseni, koji je izrazio zadovoljstvo rezultatima posete u glavnom gradu SAD, rekao je da su SAD u potpunosti posvećene dijalogu između Kosova i Srbije, uključujući Trampovog specijalnog izaslanika Ričarda Grenela.

U Vašingtonu sam insistirao na većoj dinamici
 
Hiseni je poručio večeras da se tokom posete Vašingtonu zalagao da se pitanje dijaloga između Kosova i Srbije više ne odlaže.

“Tokom posete Vašingtonu naglasio sam potrebu za dinamičnijim dijalogom, tako da se on definiše na vreme, da se ne odugovlači i da ne sklizne u uzaludne rasprave”, istakao je Hiseni.

Prema njegovim rečima, Kosovo ne smelo ponovo da dozvoli da propadnu napori u dijalogu sa Srbijom.
 
“Neophodno je pokrenuti glavno pitanje za raspravu. A to su normalni stalni odnosi Kosovo-Srbija, kojih ne može biti bez međusobnog priznavanja”, ocenio je Hiseni.

Hiseni: Kurti nije odgovorio za sastanak o dijalogu

Hiseni izjavio je večeras da je nakon sastanaka u Briselu i Sjedinjenim Američkim Državama kontaktirao sve političke aktere kako bi ih informisao o poslednjim dešavanjima u procesu dijaloga.

Hiseni je u emisiji “Rubikon” na prištinskoj televiziji Kljan Kosova istakao da je takođe pozvao lidera Pokreta Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, međutim, da od njega nije dobio odgovor.

“Uputio sam zahtev Redžepu Seljimiju da se sastanem sa Kurtijem kada on to smatra potrebnim i neophodnim da ga obavestim o sastanku u SAD”, dodao je Hiseni.

Prema njegovim rečima, nije bilo odgovora od Kurtija, iako ga je pozvao odmah po povratku iz Brisela.

Kako je naveo, insistirao je i nastaviće da insistira da obavesti sve predstavnike stranaka na Kosovu.

“Održao sam sastanke sa svim zainteresovanim stranama radi pružanja informacija iz prve ruke o dijalogu”, poručio je Hiseni.

Izvor Kosovo Online. Klan Kosova

Comments