• Početna>
  • Vesti>

Zemaj poništio odluku kojom je ukinuto uputstvo za regulisanje cene lekova

Nakon sastanka sa predstavnicima Farmaceutske komore Kosova, Udruženja farmaceuta Kosova, Udruženja distributera lekova i drugim predstavnicima farmaceutske zajednice, ministar zdravlja Armend Zemaj je odlučio da poništi odluku o ukidanju administrativnog upustva za regulisanje cene lekova, prenosi Koha.

Zemaj je obavezao generalnog sekretara Ministarstva zdravlja da preduzme mere kako bi to upustvo bilo ponovo stavljeno u funkciju.

Zemaj je na sastanku objasnio da je poništenje administrativnog uputstva usledilo “zbog nemogućnosti primene nekih njegovih odredbi, koje je utvrdila Komisija za razmatranje žalbi i Pravnog odeljenja Ministarstva zdravlja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

“Nakon duge rasprave o ovom pitanju kako bi se pronašlo rešenje za primenu uputstva, koje se ne sprovodi već mesecima, ministar Zemaj je ponudio nekoliko opcija koje će omogućiti nastavak procesa, a u interesu regulisanja tržišta lekova na Kosovu. Ministar je poništio odluku od 04.08.2020. i doneto je rešenje kojim se generalni sekretar ministarstva obavezuje da preduzme mere za izmenu i dopunu administrativnog uputstva o regulisanju cene lekova i opreme”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Saopšteno je da sa ukidanjem ovog administrativnog uputstva nije postojala mogućnost za povećanje cena lekova.

„Ministarstvo zdravlja je na sastanku sa farmaceutskom zajednicom jasno stavilo do znanja da su odluke donete zbog nemogućnosti sprovođenja uputstva koje će biti dorađeno i to nema nikakve veze sa drugim interesima, kako se pokušava to protumačiti i zloupotrebiti. Politička tumačenja po kojima ministar želi da stvori mogućnost za povećanje cena lekova i medicinske opreme, nemaju osnova i predstavljaju tendeciju da se skrene pažnja sa činjenice da se uputstvo u svom izvornom obliku ne primenjuje mesecima, zbog nekih odredbi koje nisu pravilno rešavale neka pitanja vezana za cene medicinskih proizvoda i opreme“, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Nakon odluke koju je Zemaj doneo u utorak, da ukine sprovođenje tog uputstva, Farmaceutska komora Kosova je odluku nazvala krivičnim delom, zahtevajući razrešenje Zemaja sa ministarske funkcije.

Bivši ministar zdravlja Uran Ismailji takođe je odluku smatrao krivičnin delom.

Nakon ovih reakcija, Ministarstvo zdravlja je u popodnevnim satima obrazložilo ukidanje rekavši da su cene određivane “suprotno zakonskim odredbama ovog administrativnog uputstva”.

Izvor: Kosovo online / Koha ditore

Comments

Pročitaj još