• Početna>
  • Vesti>

Spahiu: Pitanje je cene koju će Kosovo platiti za priznanje, to je stvar dogovora Amerikanaca i Vučića

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu u izjavi za Kosovo Onlajn ocenjuje da je sada najpogodnije vreme za postizanje konačnog dogovora između Kosova i Srbije, budući da, kako dodaje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pored apsolutne podrške u parlamentu, ima i podršku Amerike i Rusije, koja može biti narušena ukoliko se ne postigne finalni sporazum.

“Ako Vučić formalno ne postigne dogovor sa Kosovom postoji mogućnost da izgubi podršku Rusije ili Amerike, a to bi za njega značilo pad sa vlasti i zbog toga je za Vučića najbolja solucija da postigne neko rešenje”, kaže Spahiu.

Uspešnost dijaloga prema rečima Spahiua više zavisi od Amerikanaca i Beograda nego od Kosova. On ističe da će se u Briselu i dalje pregovarati s ciljem poboljšanja odnosa i stvaranja atmosfere za konačan sporazum.

“Nema ni jednog drugog rešenja, ima priznanje Kosova od strane Srbije i cene koju će Kosovo platiti za to priznanje. Ta cena je stvar dogovora koji će Amerikanci postići sa Vučućem, šta će to biti ne znam. Mislim da je otklonjena razmena teritorija, mada može biti i dalje jedna od opcija, zna se da će biti Zajednice srpskih opština, ali u kom obimu i to je stvar pregovora, odnosno te cene koje će Kosovo platiti za priznaje od Srbije”, navodi Spahiu.

Komentarišući izjave premijera Avdulaha Hotija da će nastaviti sa lobiranjem za prijem Kosova u međunarodne organizacije, kao i poteze Srbije o kampanji za povlačenje nezavisnosti Kosova, Spahiu kaže da je svako nepridržavanje dogovora  štetno za obe strane.

“Zašto se onda pregovara, treba svako da doprinese svojim učinkom da bi se išlo napred, a to je u interesu svih i Kosova i Srbije i regiona koji ispašta zbog loših odnosa Beograda i Prištine”, napominje Spahiu.

Trenutnu  političku situaciju na Kosovu Spahiu ocenjuje kao vrlo krhku, ali uprkos tome ne očekuje da će doći do raspada vladajuće koalicije, jer je jasna situacija da će novi izbori doneti pobedu Aljbina Kurtija.

“U ovoj situaciji ne verujem da će Vlada da padne, pogotovo kada preti opasnost od pobede Kurtija i kada se ima na umu odlazak u Hag nekoliko aktera sa kosovske političke scene.  Ne verujem da će se Haradinaj odlučiti da sruši Vladu, tako da je izvesno da će se ovako  nastaviti do izbora predsednika Kosova”, zaključuje Spahiu.

Izvor Kosovo Online


Comments

Pročitaj još