• Početna>
  • Vesti>

Srbija ceni mir, ali ne pristaje na poniženje i ćutanje

“Od 2014. godine Srbija i Srpska zajednički obeležavaju srpska stradanja. I na tu činjenicu veoma sam ponosan. Predsednik Dodik i ja smo to predložili, a srećan sam i ponosan što vidim da je gotovo celokupan narod razumeo značaj te ideje”, poručio je predsednik Aleksandar Vučić.

Rekao je da se zločini nazivaju pravim imenima i da je zahvalan svima koji su razumeli da moramo da imamo poštovanje prema sebi.

“Narode srpski ne zavbravi da više niko u Evropi i svetu ne govori o genocidu u NDH”, rekao je Vučić.

Rekao je da su srpski gradovi i sela opusteli i da su im Srbi krivi za sve.

“Ta matrica je postavljena, teško ćemo je danas i sutra izmeniti, ali imamo obavezu prema deci da im istinom otvorimo oči”, naveo je predsednik.

Rekao je da su Srbija i Srpska uspeli da kažu “ne” lažima i da poruče da Srbija živi, neće nestati i neće nositi žig sramote koji su joj stavili.

Rekao je da Srbija želi pomirenje, ali poniženje nikada i da samo traži da se pokaže pijetet prema srpskim žrtvama. Da se kaže da je u Jasenovcu stradao ceo narod, kao i u Jadovnu i Prebilovcima, samo zato što su nosili srpsko ime i prezime.

“Mi smo imali snage da kažemo, kada god su Srbi negde nešto učinili, da to ne saktivamo. Nemojte da nas terate da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba”, naveo je Vučić i dodao: “Nećemo da slavimo tragediju srpskog naroda”.

Istakao je da Srbija nikada neće pristati na poniženjnje.

“Više nikada nećemo dozvoliti da bilo ko i bilo kada ubija i Srđana i Mrđana i Mlađena. Srbija više nikad neće biti tako mala i slaba da bi mnogi u regionu i svetu bili zadovoljni”, rekao je Vučić.

Izvinio se Srbima Krajišnicima jer je Srbija 1995. “ne samo podigla belu zastavu, nego sramno ćutala” i “nije im dala da idu traktorima kroz centar Beograda”.

“Izvinite Krajišnici i beskrajno vam hvala na svemu što ste uradili za svoju Srbiju”, naveo je predsednik i ukazao da Krajišnici danas doprinose razvoju i napretku Srbije.

“Oni su pobedili. Danas je Srbija mnogo jača nego što je bila i 1995. i 2005. i 2015.”, rekao je Vučić.


Vučić je rekao da se od Srbije traži da zaboravi svoje žrtve i pesnike, ali uzalud. Naveo je da Srbija ceni mir, hoće saradnju i pomirenje, ali ne pristaje na poniženje i ćutanje.

Navodi da je u Hrvatskoj broj Srba sveden na statističku grešku i da je pitanje zašto drugi o tome ćute i traže od Srbije da o tome ćuti.

“Zar ne bi trebalo pravda da bude ista za sve”, upitao je predsednik.

Rekao je da je krvi bilo dosta i da je ovom prostoru potreban život.

“Pamćenje nam omogućuje da cenimo život, da ga ne trošimo olako”, navodi Vučić.

Ističe da Srbija, kada priča o zločinima nad narodom, govori o muci, tuzi, čemeru i stradanju i da se nikada ne raduje tuđim žrtvama i muci.

“Dok žive Srbija i Srpska zločin nad krajiškim narodom ne sme i neće biti zaboravljen”, poručio je predsednik.

Izvor:RTS

Comments

Pročitaj još