• Početna>
  • Vesti>

Obeležavanja godišnjice Oluje – jedna strana priprema proslavu, druga tuguje

Počela je nedelja u kojoj se obeležava godišnjica Oluje. Hrvatska javnost se priprema za proslavu vojne operacije, dok srpska ukazuje da je reč o etničkom čišćenju, u kojem je više hiljada Srba stradalo, a 250 hiljada otišlo u izbeglištvo.

Komemoracija za stradale u Dvoru na Uni… Među njima i devet osoba sa invaliditetom i mentalnim teškoćama. Ni 25 godina kasnije ovaj zločin nije rasvetljen, a kalkuliše se i sa brojem žrtava. Načelnik ove opštine rekao je da se u masovnoj grobnici, kod koje je služen parastos, nalaze 64 tela.

“Mnoge porodice su ostavljale i ono malo stvari što su ponele. Ostavljali su i svoje najmilije, ubijene u koloni, bežeći da sačuvaju svoje živote. Za mnogim ljudima se i danas traga… koji su stradali u koloni”, kaže Nikola Arbutina, predsednik opštine Dvor.

“Posebno teško je ubijanje psihijatrijskih bolesnika u ovoj školi ovde pored koje su, na desetak metara od njih, bili predstavnici snaga koje su ih trebale zaštititi”, rekao je Milorad Pupovac iz SNV.

Sa druge strane preimenovanje vojnog poligona “Crvena zemlja” u “Josip Markić” u čast pripadnika 4. gardijske brigade “Pauci”, koji je poginuo uoči Oluje.

Hrvatski ministar odbrane očekuje proslavu sa posebnim počastima prema svima koji su učestvovali u Oluji i bili hrvatska vojska u drugim delovima Hrvatske.

“Znam sigurno da mnogi pokušavaju ispolitizovati ovaj događaj, a ono što hrvatski branitelji neće dopustiti a to je, bez obzira na nečije interese, bez obzira na nečije želje, Oluja ostane ono što je i bila, a to je dostojanstvena pobeda hrvatske vojske”, kaže hrvatski ministar odbrane Mario Banožić.

Politizacija ili ne… Atmosferu podgreva najavljeno prisustvo srpskog potpredsednika Vlade Hrvatske svečanosti u Kninu, ali i hrvatskih zvaničnika obeležavanju godišnjice zločina u Gruborima. I jedni i drugi svojoj javnosti svakodnevno objašnjavaju ovakve odluke.

“Da dvojica koja su imala gubitke najbližih srodnika odlučuju da krenu tom vrstom puta kojom su njih dvojica krenuli. To smatram veoma snažnom i značajnom porukom”, rekao je Milorad Pupovac.

Predsednici Koordinacije izbeglih i raseljenih u Srbiji pozivaju Borisa Miloševića da ne ide u Knin. Da će do toga uopšte doći i dalje ne veruje srpski ministar odbrane.

“Pitam hrvatsku vladu zašto ne poboljšate položaj Srba, zašto uslovljavate poboljšanje položaja Srba priznanjem da je “Oluja” bezgrešna i da je dobro što su proterali 250.000 Srba i ubili 2.000″, kaže.

A dan sećanja na stradale i prognane Srbe 1995. godine biće obeležen u utorak u Sremskoj Rači. Najavljeno je prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Izvor N1

Comments

Pročitaj još