Raka: Zdravstveni kapaciteti Kosova ozbiljno ugroženi

Kosovo se suočava sa najgorim zdravstvenim periodom od izbijanja pandemije. Mikrobiolog Ljulj Raka, koji predsedava Savetodavnim odborom za borbu protiv kovid-19, kaže da su zdravstveni kapaciteti Kosova ozbiljno ugroženi.

“Glavni rizik je prekomerni ili preopterećeni kapaciteti i upravljanje trenutnim brojem kosovskih zdravstvenih ustanova koje se direktno bave lečenjem pacijenata sa kovidom bilo u Univerzitetsko kliničkom centru Kosova, bilo u opštim bolnicama na Kosovu”, rekao je Raka, prenosi RTK.

Nacionalni institut za javno zdravlje svakodnevno sprovodi 400 do 500 testiranja na kovid, od čega je vrlo visok broj pozitivan na novi koronavirus.

“Laboratorijske analize dokazuju da imamo masovni porast… Ali broj hospitalizacija i broj smrtnih slučajeva su drugi rezervni pokazatelji koji govore da je to odraz masovnog širenja infekcije u zajednici”, rekao je on.

Kosovo je registrovalo prve slučajeve kovid-19 sredinom marta i od tada je zaraženo 8.799 osoba, od kojih se polovina već oporavila dok je 3.687 aktivnih slučajeva.

Vlasti pozivaju na oprez, jer kažu da se kosovske bolnice suočavaju sa prenatrpanošću, i da Kosovo trenutno ima oko 700 kreveta za lečenje pacijenata sa kovid-19.

Raka govori o savetima koje je Odbor dao kosovskim institucijama da se suoče sa trenutnom situacijom.

“Prva preporuka bila je hitno usvajanje Zakona protiv kovida, jer smo videli da je jedan od najvažnijih faktora u povećanju broja, pored nesprovođenja jednostavnih mera od strane građana Kosova, takođe i stroga kontrola”, rekao je Raka.

Raka protivi se pozivima da se Kosovo potpuno zatvori kako bi se sprečilo širenje virusa.

“To je poslednja opcija, iako postoje i druge mogućnosti korišćenja državnih instrumenata, mislim da trenutno to nije rešenje jer bi napravilo veliku štetu i situacija se ne bi poboljšala”, ocenjuje on.

Raka kaže da bi kosovske institucije trebalo da se pripreme za jesenju sezonu, jer bi trenutni slučajevi obolelih od koronavirusa i sezonskog gripa mogli da pogoršaju situaciju i naštete ionako ograničenim mogućnostima zdravstvenih ustanova.

Nacionalni institut za javno zdravlje u nedelju je potvrdio da je u poslednja 24 sata život izgubilo 13 ljudi, čime je broj žrtava koronavirusa porastao na 249.

Izvor RTK1,Kosovo Online

Comments

Pročitaj još