• Početna>
  • Vesti>

Povratnici iz Brestovika: Nemamo vodu ni ruke da operemo u vreme korone, jer nam je lokalni Albanac zavrnuo slavinu

Veći deo povratničkog sela Brestovik, kod Peći, u kome žive mahom povratnici Srbi, bez vode je više od mesec dana i to u sred širanja pandemije virusa korona. Nemaju vodu ni za higijenu, dok je nekoliko grla stoke uginulo. Infrastruktura za vodosnabdevanje, koja je izgrađena sredstvima međunarodne zajednice, u međuvremenu je postala vlasništvo lokalnih Albanaca koji su u ovom selu kupili srpska imanja i otvorili porodične firme.

Na seoskom sastanku, Srbi i Albanci iz Brestovika, dogovorili su se da u dva termina dnevno bude puštena voda, svim domaćinstvima. Vlasnik firme, Albanac, na čijem je imanju bazen za vodosnabdevanje poštuje tu odluku. Međutim, drugi komšija, takođe Albanac je, prema rečima Miodraga Dašića, predstavnika ovog sela, prisvojio svu vodu za sebe.

„Presekao i glavni dovod, postavio ventil i zatvorio vodu. Mi čekamo da dođe voda, ali vode nema. Izašli smo komisijski da proverimo i videli da je on zatvorio vodu“, izjavio je on za Radio Goraždevac.

Vlasnik firme za koga meštani tvrde da im je uskratio vodu Arđend Žara, kako je rečeno, nije bio na svom posedu. Sa druge strane, Baškim Draga, vlasnik farme na čijem se imanju sada nalazi bazen za vodosnabdevanje, potvrdio je reči predstavnika sela Miodraga Dašića da po dogovoru pušta vodu dva puta dnevno, ali je istakao da meštani u ovom selu imaju problem međusobno, jer ne mogu da se dogovore oko toga da ne zalivaju bašte, jer vode za to kako kaže, nema.

„Odlučili smo svi zajedno, pošto nema dovoljno vode u gornejm izvoru da pustimo vodu od 7 do 9 časova ujutru i od 19 do 21 sat uveče da bi imali vodu, ali džabe, čim pustimo vodu iz bazena, za dvadeset minuta nema više vode. Svi imamo vodu, ali kad se tope bašte nema, da ne tope bašte imalo bi svakog dana po dva sata, jer bazen ne može da sakupi više u ovom trenutku“, kaže u izjavi za Radio Goraždevac Baškim Draga.

Da se u gornjem delu povratničkog sela Brestovik, koje je sada mešovito srpsko-albansko naselje, zalivaju bašte, potvrdio je jedan od stanovnika Hazir Ljajić.

„Danju i noći da mi se pusti, ja ne zatvaram cev, sve mi je zeleno. Ako hoćete idite pogledajte, sve je zeleno, nije se osušilo. Je l’ to normalno ili nije? Navodnjavam svaki dan. Nemam ni kozu ni kravu tu, baštu zalivam, luk mi je najbolji u selu, može celo selo da dođe da jede. Ja koristim vodu, koristi ovaj Ljubiša ovde, koriste ovi dole. I krave i stoka… i kukuruzi se navodnjavaju“, kaže Ljajić.

Dok u gornjem mešovitom delu Brestovika ima vode i za navodnjavanje, u donjem delu sela gde pretežno žive srpski povratnici, vode nema. To posebno predstavlja rizik za starije povratnike u vreme pandemije korona virusa, kaže povratnik Stevan Džavrić.

„Od korone se plašimo, do sada ne, ali sada se plašimo. Možda bi imali ruke da operemo, ali ovako nema ništa“, kaže on.

Bušenje dubinskih bunara za vodu finansirala je norveška ambasada, dok je kaptažni bazen, koji služi kao rezervoar finansirao Mercy Corps. Elektro instalacije ovog bazena vode se na predstavnika sela Miodraga Dašića.

„Što je najgore, sat za struju se vodi na moje ime, tako da sam ja dobio račun za struju u iznosu od deset hiljada evra i onda su sud i izvršitelji došli da mi plene kuću“, kaže Dašić.

Dašić ukazuje da je usled gašenja vodovoda i zatvaranju prilaza, seoskom potoku veliki problem stoka koju ima nekoliko domaćinstava.

„Zatvorio je prilaz reci u dužini od petsto metara, tako da mi sada ne možemo da priđemo kod reke, i kanal koji smo imali za navodnjavanje i to je zatvorio. Ja imam krave i svinje i nemam šta da im dam da piju. Već mi se razbolela jedan krava i jedan bik je bolestan, i ja sad sve to moram da vodim na prinudno klanje ili da bacim. Skoro sam bacio jednu kravu koja se razbolela od infekcije i uginula, ne znam šta da radim“, kaže Miodrag Dašić u izjavi za Radio Goraždevac.

Do objavljivanja ovog priloga na poruke novinara Radio Goraždevca nisu odgovarali ni gradonačelnik Peći Gazmend Muhadžeri, ni pres služba ministara za povratak i zajednice Dalibora Jevtića.

Izvor: Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još