• Početna>
  • Vesti>

Od 60 testiranih u srpskim sredinama na KiM 15 pozitivnih,16 izlečenih; Dva pacijenta iz Štrpca izgubila bitku sa koronom

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, prema poslednjim podacima, od 60 testiranih pacijenata, 15 je pozitivno na koronavirus, dok je 16 je izlečeno.

Od ovog broja testiranih 22 lica su retestirana, od čega je 16 izlečeno.

Od ukupno 15 novozaraženih, iz Kosovske Mitrovice je 1, iz Zvečana 4 i iz Leposavića 1, i iz Zubinog Potoka 3 novoobolele osobe.

U srpskim sredinama južno od Ibra, u Gračanici je 4 a u Gnjilanu u i Štrpcu po 1 novooboleli od Kovida 19.

Dve osobe iz Štrpca su preminule od posledica oboljenja KOVID 19, , saopštio je na današnjoj konfereniciji za medije dr Aleksandar Antonijević, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici. U drugom talasu preminulo je 16 pacijenata. a od početka pandemije 27.

U izolaciji je sada ukupno 435 pacijenata. Trenutno je 528 aktivnih slučajeva,dodao je Antonijević.

Rekao je da je od početka pandemije testirano 3421 lice, od čega je 788 sa oboljenjem a 126 je izlečeno

U KBC Kosovska Mitrovica trenutno je hospitalizovano 83 pacijenta obolela od kovida-19,  u KC Srbije , KBC “Dragiša Mišović” i KBC Kragujevac nalaze se po dva pacijenta, dok se u KC Niš leče tri osobe.

Prema rečima Antonijevića, epidemiološka situacija je bolja, broj novozaraženih opada i sve je manje onih koji se javljaju sa simptomima, što znači da je više prostora za retestiranje.

Situacija se stabilizuje polako, trajaće ovo, imaćemo još danima od 15 do 20 pozitivnih sigurno naredne nedelje, ali od naredne nedelje nadam se padanju brojke ispod deset novozaraženih, rekao je Antonijević.

Vezano za najavu premijerke Ane Brnabić, koja je prilikom otvaranja laboratorije Vatreno oko u Nišu, rekla da će se pomoći laboratorija u Kosovskoj Mitrovici, Antonijević je rekao da je prerano o tome govoriti. Međutim, istakao je da je deo tima Zavoda za javno zdravlje u Veterinarskom institutu u Kraljevu, kako bi videli njihovu organizaciju i koje uslove treba ispuniti za instaliranje jedne takve laboratorije.

“Imamo i kadra, i uslova i prsotorija, da to možemo. Bilo bi mi drago da uspemo da imamo našu laboratoriju, ali videćemo šta će biti” istakao je Antonijević.

Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici dnevno testira 60 lica.

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još