• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Dodatno će se pomoći laboratorija u Kosovskoj Mitrovici za testiranje na virus korona

Ana Brnabić, premijerka Srbije rekla je na otvaranju laboratorije “Vatreno oko” u Nišu je da država pravi plan za jesen i da će biti formiran tim stručnjaka koji će obići sve laboratorije za testiranje na kovid-19 kako bi se, dodala je, utvrdilo šta još treba nabaviti od agenasa, testova i laboratorijskog materijala.

“Takođe, tim Srpskog lekarskog društva i Medicinskog fakulteta će obići mikrobiološke laboratorije i proceniti gde još može da se radi testiranje na virus korona, kao i da će se dodatno pomoći laboratorija u Kosovskoj Mitrovici”, rekla je Brnabićeva u Nišu.

Premijerka nije precizirala da li će i kada laboratorija u Kosovskoj Mitrovici početi sa vršenjem analiza testiranih na Kovid-19.

Do sada su se uzorci testiranih pacijenata slali na Institut “Torlak”, laboratoriju Veterinarskog instituta u Kraljevu i “Vatreno oko” u Beogradu.

Poslednjih dana 60 uzoraka dnevno šalje se laboratoriji “Vatreno oko” u Beogradu. Ranije je najavljeno da će laboratorija u Nišu biti značajna i za srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji.

Laboratorija “Vatreno oko”, u kojoj će biti testirani uzorci na koronavirus, otvorena je juče u Nišu.

Vlada je uložila 3,5 miliona evra u izgradnju laboratorije, a kineski “Ziđin“ donirao je 500.000 evra vrednu opremu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još