Video samit balkanskih lidera, postignut dogovor o ekonomskom oporavku regiona

Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson rekao je otvarajući video samit zapadnobalkanskih lidera da teška vremena zahtevaju teške odluke i da je značajno da lideri sarađuju u cilju osnivanja zajedničkog tržita za dobrobit svojih građana.

Na samitu u organizaciji Atlantskog saveta, posvećenom konkretnim potezima za unapređenje regionalne ekonomske saradnje i privlačenje stranih investicija učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti, premijer Albanije Edi Rama, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Ovi značajni koraci će, kako se dodaje, pomoći ekonomskom oporavku nakon pandemije korona virusa sa većim mogućnostima ekonomskog razvoja.

“Očekivane ekonomske i socijalne posledice pandemije COVID-19 na Balkanu zahtevaju hitne regionalne akcije kako bi se izbegla trajna ekonomska stagnacija i potencijalna nestabilnost koja dolazi sa njom”, navodi se na sajtu Atlantskog saveta koji očekuje dogovor lidera Zapadnog Balkana o većoj ekonomskoj saradnji uključujući slobodan protok robe, ljudi i usluga preko granica u regionu,prenosi Radio Slobodna Evropa.

Atlantski savet, kako se ističe, organizuje samit o partnerstvu za Zapadni Balkan kako bi olakšao i promovisao konkretne korake među liderima u cilju regionalne ekonomske integracije koja može da podstakne ekonomski oporavak posle pandemije, dugoročno poboljša konkurentnost regiona i ojača njegovu privlačnost za investitore.

Postignut dogovor o ekonomskom oporavku regiona

Lideri zapadnobalkanske šestorke obavezali su se da će olakšati i promovisati konkretne korake ka regionalnom ekonomskom razvoju kako bi se podstakao ekonomski oporavak nakon krize izazvane kovidom-19, objavljeno je na sajtu organizatora skupa – vašingtonskog Atlanskog saveta, prenosi Tanjug.

Tako će, kako se navodi, biti podstaknuta dugoročna konkurentnost regiona i pojačana njegova privlačnost za investitore.

Lideri su naglasili da bi svi građani na Zapadnom Balkanu uskoro tebalo da vide opipljiv napredak, jer su zbog pandemije drastično smanjene ekonomske aktivnosti u regionu, dok regionalna ekonomska integracija, prema Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), može da poveća BDP za više od 10 odsto.

Oni su se dogovorili da će primeniti četiri slobode kretanja unutar EU – robe, usluga, kapitala i ljudi, kao i da će identifikovati investicione projekte.

Regija je posvećena evropskim integracijama, zasnovanim na pravilima i principima Evropske unije, uključujući članstvo u EU, i regionalnim i evropskim inicijativama, poput Regionalnog ekonomskog prostora, osnovanog kao deo Berlinskog procesa, Centralnog evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), Ugovora o osnivanju saobraćajne zajednice i Ugovora o osnivanju energetske zajednice.

Veće za regionalnu saradnjuima posebnu ulogu u pružanju okvira za napredak i pripreme za samit u Sofiji zakazan za novembar, kaže se u zaključima današnjeg Samita.

Lideri zapadnobalkanske šestorke sastali su se onlajn na poziv vašingtonskog Atlanskog saveta, kako bi razgovaralai o praktičnim merama kojima će se stvoriti prilike za napredak u regionu.

Izvor: Tanjug, RSE

Comments