Stano za RSE: Nema ultimatuma u Briselu

Peter Stano, glavni portparol Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), demantovao je za Radio Slobodna Evropa najavu pojedinih medija u Srbiji da Evropska unija sprema ultimatum Beogradu u sledećoj rundi dijaloga Beograd-Priština 30. jula u Briselu.

„Po pravilu ne komentarišemo medijske spekulacije, ali u ovom konkretnom slučaju želim izričito da odbacim spekulacije oko sutrašnjeg kruga stručnih razgovora i njegovog dnevnog reda“, naveo je Stano u odgovoru Radiju Slobodna Evropa.

Dijalog – nakon što je nastavljen na najvišem nivou ranije ovog meseca – nastavlja se nizom sastanaka na ekspertskom nivou koji predstavljaju deo tekućeg procesa. Na sutrašnjem dnevnom redu naći će se pitanje raseljenih lica i ekonomska saradnja. “

List “Večernje novosti” objavio je, pozivajući se navodno na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda koja u četvrtak putuje na razgovore sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograd – Priština Miroslavom Lajčakom i predstavnicima Kosova u sedištu Evropske unije biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, koji podrazumeva de fakto priznanje Kosova od strane Srbije.

Eksperti Beograda i Prištine ponovo sutra u Briselu

Beograd nije upoznat s tim da će u četvrtak u Briselu delegacijama Prištine i Beograda biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma.

To je za RTS izjavio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je dodao da je uveren da će, ukoliko bude takvog predloga, predsednik Aleksandar Vučić odgovoriti u skladu sa državnim i nacionalnim interesima.

Naveo je da srpska stana nije obaveštena o nekom dokumentu na dnevnom redu u četvrtak, već da su to tehnička pitanja, poput pitanja raseljenih i ekonomije.

Dodao je da će svakako rezultat bilo kakvog dogovora morati da prođe Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, što znači da će sve velike sile morati da daju svoje mišljenje o tome.

Izvor: RSE

Comments

Pročitaj još