• Početna>
  • Vesti>

Od sutra za ulazak na Kosovo potreban negativan PCR test i za ulaske iz Srbije; Za građane koji poseduju kosovska dokumenta bez samoizolacije

????????????????????????????????????

Najnovijim odlukama Vlade Kosova, u cilju suzbijanja korona virusa, od sutra će negativan PCR test biti potreban za sve koji ulaze na Kosovo iz zemalja regiona.

Negativan test biće potreban i za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo, stoji u odluci Vlade Kosova. Ova odluka ne važi za građane koji poseduju kosovska lična dokumenta sa prebivalištem na Kosovu, te je njihov ulazak bezuslovan.

Ove mere odnose se i na Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Albaniju. Međutim, nosioci ličnih dokumenata koje je izdalo Kosovo, a sa prebivalištem u ovim zemljama, takođe moraju da podnesu negativan test ne stariji od 72 sata.

Zabranjeno je okupljanje više od pet ljudi na javnim trgovima i u parkovima,a firme i institucije su dužne da obezbede dezinfekciona sredstva. Zabranjene su rekreativne, sportske i kulturne aktivnosti i u zatvorenom i na otvorenom prostoru, na teritoriji celog Kosova. Međutim, odlukom Vlade Kosova izuzeti su zatvoreni bazeni i fitnes centri, te pojedinačni sportovi , u skladu sa Priručnikom o zaštiti od Kovida 19. Od svih opština se traži da u potpunosti aktiviraju lokalne krizne štabove,

Zabranjeno je i fizičko učešće građana u svim verskim objektima i aktivnostima.

Svim građanim starijim od 65 godina i građanima sa hroničnim bolestima (dijabetes, hipertenzija, srčani i onkološki bolesnici itd) zabranjeno je kretanje u periodu od 10 do 18 časova. Kretanje za sve na Kosovu zabranjeno je od 22.30 do 5 časova ujutru.
Mera o ograničenom kretanju od 21:00 do 05:00 u opštinama na severu Kosova ostaje na snazi do daljnjeg.

Izvor; Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još