• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj Stubla: Glasaću protiv najavljenih mera ponovnog uvođenja obaveze samoizolacije za građane koji dolaze iz Albanije

Kosovski mediji najavili su juče, pozivajući se na izvore iz kosovske vlade, da se pripremaju nove mere u borbi protiv širenja koronavirusa. Međutim, kosovska vlada još uvek nije zakazala sednicu, ali kritike protiv navodnih mera već se nižu. Najpre je gradonačelnik Prizrena, Mitaher Haskuka (Mytaher Haskuka) vladu kritikovao zbog toga što se o merama saznaje iz medija, ne službenim dopisima, a sada je u i članica njegovog kabineta, ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stubla (Meliza Stublla), najavljene mere nazvala apsurdnim i rekla da će glasati protiv njih.

Kosovski mediji najavili su juče da bi vlada mogla da donese odluku da od 30. jula ponovo uvede obavezu sedmodnevne kućne izolacije za osobe koje dolaze iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, i to za sve one osobe koje nemaju negativan PCR test.

Zahtev za negativnim testom za one koji dolaze iz Albanije, Stubla Haradinaj naziva „u najmanju ruku apsurdnim“.

„Veliki broj naših građana je već́ u Albaniji, a testova nedostaje, potpuno je apsurdno primorati oko 100.000 građana na samoizolaciju bez ikakvog osnova“, napisala je na Fejsbuku.

Dodaje da će takva odluka uticati i na one kojima je neophodan medicinski tretman van Kosova.

„Glasaću protiv ovog predloga. Mere koje preporučuje NIJZ treba da budu maksimalno poštovane od strane građana, ali ne da izoluju i još više prodube krizu. Higijena, udaljenost i maska! Tako je jednostavno“, poručila je.

Haradinaj Stubla članica je Haradinajeve AAK, a pored nje, protiv koalicionog partnera, Avdulaha Hotija, istupio je i sam Haradinaj više puta, kao i lider NISMA-e, Fatmir Ljimaj. Oni se, međutim, protive načinu na koji Hoti vodi dijalog.

Najavljenu odluku kritikovala je i opozicija

Bivši ministar zdravlja iz PDK, Uran Ismaili, zapitao se kako se došlo do toga da bi trebalo samoizolovati osobe koje dolaze iz Albanije.

„Da li testirani uzorci pokazuju da su inficirani bili u poseti Albaniji ili je ovo samo politička predstava? Kojim se podacima došlo do takve odluke? Kosovu je danas potreban nacionalna strategija u kojoj će biti poznati jasni koraci za borbu protiv pandemije i uloga i odgovornosti lokalnih i centralnih institucija“, rekao je Ismaili, prenosi Koha.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još