Beograd ima odgovor na provokaciju Prištine: Još tri države razmatraju povlačenje priznanja Kosova

Srbija u ovom trenutku ima najave najmanje tri države koje su spremne da preispitaju svoje odluke o priznavanju Kosova i Beograd će prema njima usmeriti diplomatske aktivnosti ukoliko Albanci nastave sa lobiranjem za nova priznavanja, kao i za prijem u međunarodne organizacije, što predstavlja direktno rušenje tek obnovljenog dijaloga, saznaju nezvanično Večernje Novosti.

Srbija je mesecima bila pod velikim pritiskom Zapada da prekine lobiranje za povlačenja priznavanja, a Priština je, podsetimo, dok je držala na snazi takse od sto odsto na srpsku robu, smatrala da srpska strana prvo treba da prekine sa kampanjom “otpriznavanja”, da bi oni poništili svoju odluku o tarifama. Državni vrh, međutim, odbijao je postavljanje znaka jednakosti između ove dve stvari.

Sve ovo stavljeno je “na čekanje” 15. juna, u momentu kada je američki posrednik u dijalogu Ričard Grenel saopštio da su obe strane pristale da privremeno pauziraju sa otpriznavanjem, odnosno traženjem novih priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama. Od ovog dogovora prošao je jedva jedan mesec, a premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti izjavio je da Kosovo neće prekinuti svoje inicijative za prijem u međunarodna tela.

Zasad, prema rečima šefa diplomatije Ivice Dačića, Srbija će biti uzdržana i čekaće reakciju međunarodne zajednice na Hotijevu najavu, ali ako je ne bude bilo i ukoliko se Priština bude prijavljivala za ulazak u međunarodne organizacije, Dačić najavljuje nastavak naših akcija.

“Postavlja se pitanje da li dijalog ima smisla ako se Priština ovako ponaša i ako se vraćamo korak unazad. Srbija nema poverenja u institucije EU i namere pojedinih država da će biti nepristrasne”, naveo je on, ali je dodao da tu ne misli da na funkcionere EU Đozepa Borelja i Miroslava Lajčaka.

Ministar spoljnih poslova rekao je da su on i predsednik Aleksandar Vučić zaključili da “Prištini ništa ne veruju”.

“Prvo, Priština laže, drugo – niko na to ne reaguje, a treće – mi treba da mislimo šta ćemo mi da radimo”, rekao je Dačić.

Dačić je naveo da “jedva čeka da predsednik kaže da se ide dalje u kampanju povlačenja priznavanja” i da u Prištini žive “na čardaku ni na nebu, ni na zemlji”, kao i da Kosovo ne može biti deo Uneska, niti Interpola ili UN dok je njegove i Vučićeve saradnje, jer nema potrebnu većinu glasova.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je Hoti pokazao da ne poštuje reč koju je javno dao predstavnicima SAD i EU i da im je na taj način udario politički šamar.

“Mi nismo iznenađeni time, ali nećemo ćutati na pokušaje Prištine da postane članica međunarodnih organizacija. Na prvu državu koja ih prizna, ako se to desi, pet puta više država će povući priznavanje Kosova”, poručio je Đurić.

Smeta i “Sunčana dolina”

Hoti je juče izjavio da su projekti Vlade Srbije poput izgradnje naselja “Sunčana dolina”, koji se realizuju na severu KiM, dokaz da se kosovski zakoni ne poštuju:

“Na severu Kosova bilo je mnogo akcija koje nisu urađene u skladu sa kosovskim zakonima. Nemamo drugog izbora osim da insistiramo na primeni zakona. Ne postoje dva standarda, zakon je jedan za celo Kosovo”, rekao je Hoti.

Nastavak tehničkog dijaloga

Dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou trebalo bi da se nastavi ove nedelje, a prema saznanjima portala Kosovo onlajn, koordinator za dijalog sa Beogradom Skender Hiseni otputovaće u Brisel, mada se on o tome nije izjašnjavao.

Hiseni, inače, prošlog petka nije učestvovao na sastanku na kojem je trebalo da se govori o ekonomskoj saradnji, već je srpska delegacija sama razgovarala sa evropskim posrednicima. Ove nedelje, kako se očekuje, dve strane trebalo bi da rade na pripremi sprovođenja postignutih sporazuma – o Zajednici srpskih opština, kao i o ekonomskoj saradnji.

Tači: Stigla 42 “hamveja”

Predsednik Hašim Tači potvrdio je da se kontingent od 42 američka vojna vozila od proteklog vikenda nalazi u sklopu kosovske vojske i najavio da će se ukoro početi sa regrutacijom novih vojnika.

“Kosovska vojska bogatija je za kontingent od 42 američka vojna vozila ‘hamvej’. Sloboda i vojska daju nam identitet i ponos slobode i demokratije”, poručio je Tači.

Nekoliko dana pre, stigao je prvi deo isporuke, po osnovu ugovora koji je potpisan između američke kompanije “AM dženeral” i vlade u Prištini za opremanje Kosovskih bezbednosnih snaga 51 “hamvejom”.
 
Poslali zahtev “Eplu”

U pismu upućenom izvršnom direktoru kompanije “Epl” Timu Kuku, ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla zatražila je da ta kompanija uključi Kosovo na svoju mapu zemalja regiona. Ona je tražila brze korake za “pravilno predstavljanje Kosova sa međunarodno prihvaćenim granicama na ‘Epl maps-u'”.

U pismu, Haradinajeva je navela “da nezavisnost Kosova u njegovim granicama priznaje više od dve trećine sveta, uključujući zemlje kao što su SAD, Velika Britanija, Japan, Nemačka, Francuska, Kanada, kao i članstvo u prestižnim svetskim institucijama kao što su MMF, Svetska banka i šire”.

Izvor: Kosovo online / Gazeta ekspres

Comments