• Početna>
  • Vesti>

Elek: Građani da se sa pojavom prvih simptoma jave najbližoj kovid ambulanti

U Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica se nalazi 105 pacijenata dok se u ovom momentu u trijažnom centru nalazi 21 pacijent. Za njih se očekuju rezultati analiza, koji će stići sutra, rekao je za program Radio Kosovske Mitrovice v.d. direktora KBC-a Kosovska Mitrovica Zlatan Elek.

“U kovid bolnici se nalazi 84 pacijenta, nažalost svi sa upalom pluća. Od 84 pacijenta, 4 njih se nalazi u teškom stanju i oni su na respiratoru u respiratornom centru” dodaje Elek.

Elek navodi da je bitno da se građani Kosova i Metohije sa pojavom prvih simptoma moraju javiti dežurnim kovid ambulantama, odakle će biti upućeni u trijažni centar u Kosovskoj Mitrovici, gde će biti urađen snimak pluća, druge analize i gde će biti postavljena dijagnoza.

“Svaki kašalj, ima za podsticaj, nažalost komplikacije poput upale pluća, koje kasnije iziskuju veliku upotrebu kiseonika, kao i stavljanje na respirator. Još jednom apelujem na naše sugrađane da se sa pojavom prvih simptoma, jave prvoj kovid ambulanti a ostalo je na zdravstvenim radnicima. Podvukao je da je najveći broj pacijenata koji se javljaju u kasnoj fazi bolesti iz centralnog Kosova, tačnije iz Štrpca i Sirinićke Župe, pa se ovaj apel na njih posebno odnosi. Nošenje maski, držanje distance od minimum dva metra kao i smanjen broj okupljanja, nam je dalo rezultate tako da blago rasterećenje možemo očekivati početkom avgusta” rekao je Elek.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još