Vučić: Ako Priština nastavi da lobira za ulazak u UN, mi ćemo nastaviti sa akcijom povlačenja priznanja

Nije me iznenadila izjava kosovskog premijera Abulaha Hotija da će Priština da nastavi da lobira za članstvo Kosova u UN uprkos tome da je prestanak toga jedan od uslova da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Poručio je da će Srbija biti petostruko uspešnija u otpriznavanju nego Priština u akciji priznavanja, ukoliko kosovske vlasti krenu u kampanju daljeg priznavanja nezavisnosti i članstva u međunarodnim organizacijama.

Aleksandar Vučić navodi da reč Albanca iz Prištine koju su dali Grenelu ne znači apsolutno ništa kao ni njihov potpis na zajednicu srpskih opština.

Mnogi su se iznenadili i pitali – kako je moguće da niko ne reaguje iz međunarodne zajednice, ni iz SAD ni iz EU. Ja se nisam iznenadio jer je za sve njih potpun normalno da Albanci traže dodatna priznavanja za sopstvenu nezavisnost i dodatna članstva u međunarodnim organizacijama pa će formalno pred nama neku reč da im kažu, a suštinski im neće zameriti ništa”, objašnjava Vučić.

Dodaje da Srbija mora da čuva mir i stabilnost i da, kako kaže, ne gubi nerve ni na koji način i da pokažemo da je Srbija pouzdan partner, da smo racionalni ljudi koji žele mir i kompromis. 

“Ukoliko ih ne umire njihovi mentori mi ćemo nastaviti sa svojom akcijom povlačenja priznanja. Obećavam, bićemo petostruko uspešniji nego oni u akciji priznavanja Kosova. Samo ih molim da povedu računa jer sve to što rade unosi dodatan nemir, dodatnu nesigurnosti uvodi ceo region u jednu apsolutnu nestabilnost”, poručio je predsednik.

Poručio je da Srbija i srpske službe nisu za potcenjivanje.

“Mislići da ćete podizanjem tenzija na jugu centralne Srbije moći da ostvarite  svoje ciljeve na Kosovu. Mi ćemo da budemo mirni, da poštujemo prava Albanaca u našoj zemlji, da razgovaramo sa njima, da se zajedno sa njima borimo za bolji život svih ljudi. Ali ako neko misli da će bilo kakve mirne i oružane provokacije moći da prođu i da će moći da ostvare određene rezultate – nećete taj film da gledate”, poručio je predsednik Srbije.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments