Tači na godišnjicu pokušaja zauzimanja Jarinja i Brnjaka: Dan ujedinjenja Kosova

Kosovski predsednik Hašim Tači je povodom devete godišnjice upada Specijalnih policijskih jedinica ROSU na sever Kosova i Metohije ocenio da je, kako je naveo, “25. jul dan ujedinjenja Kosova”.

Hašim Tači je na Fejsbuku objavio video-snimak sa jezera Gazivode iz 2018. godine, kada je bio premijer privremenih prištinskih institucija, a na Gazivode je došao nenajavljen, tri dana nakon što je Gazivode posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, preneo je portal Kosovo onlajn.

U noći između 24. i 25. jula, 2011. godine, specijalne jedinice kosovske policije – ROSU, započele su zauzimanje administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje na severu Kosova i Metohije, što je izazvalo nezadovoljstvo i reakciju srpskog stanovništva u tom delu pokrajine.

U sukobima u opštini Zubin Potok povređeno je više građana, a pripadnik ROSU Enver Zumberi je preminuo od zadobijenih povreda.

Srbi su, na putevima koji vode ka prelazima, postavili barikade kako bi onemogućili kosovskim specijalcima da preuzmu kontrolu nad prelazima.

Kako se navodi, naredne dve godine kontrolu nad prelazima preuzeli su pripadnici Kfora, sa kojima su Srbi često dolazili u sukob.

Prelazi Jarinje i Brnjak danas su integrisani i na njima se nalaze carinici iz centralne Srbije i carinici sa Kosova, kao i pripadnici MUP-a Srbije i kosovske policije.

Izvor: Kosovo online

Comments