Milioni evra za odbranu Tačija i Veseljija

Institucije privremene uprave u Prištini izdvojile su milione evra za pomoć bivšim vođama takozvane Oslobodilačke vojske Kosova koji su optuženi u Hagu, ali zvaničnici ne iznose detalje kako se novac troši. Do sada, Hašima Tačija u Hagu zastupali su Pjer Ričard Prosper i Džefri Najs.

Nakon što su ovog meseca međunarodni tužioci za ratne zločine u Hagu četiri dana saslušavali kosovskog predsednika Hašima Tačija otvorilo se pitanje ko plaća pravne zastupnike bivših vođa tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Tači nakon saslušanja nije otkrio nikakve detalje o ispitivanju, niti o slučajevima i optužbama koje mu se stavljaju na teret.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnelo je predlog optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija u kojem se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Kosovski predsednik, takođe, nije otkrio ni detalje o načinu na koji se finansiraju njegovi pravni zastupnici. Tači je angažovao američkog advokata Pjera Ričarda Prospera.

Prosper je bivši tužilac Međunarodnog krivičnog suda Ujedinjenih nacija za Ruandu, a vršio je i dužnost američkog ambasadora za pitanja ratnih zločina od 2001. do 2005. godine.

Tačija je na saslušanju u Hagubranio britanski advokat Džefri Najs. 

Ni kancelarija kosovskog predsednika ni kosovsko ministarstvo pravde nisu dali objašnjenje ko je platio troškove zastupanja Tačija i putne troškove.

Pojedini politički analitičari navode da je Tači imao obavezu da javnost izvesti o tome u kom svojstvu je saslušan i koje su konkretne optužbe koje mu se stavljaju na teret, ali i da odgovori na pitanje ko je plaćao troškove puta i advokata.

Nedostatak transparentnosti u slučaju saslušanja Tačija je samo jedan u nizu kada je u pitanju potrošnja novca i pitanja vezana za Haški sud za ratne zločine, uprkos velikim iznosima koji su uključeni u to.

Prema kosovskom budžetu za 2019. godinu, potrošeno je 1.556.089 evra na aktivnosti vezane za specijalizovane komore, ali kososvsko ministarstvo pravde nije dalo nikakve detalje o konkretnim aktivnostima na koje je ovaj novac trošen.

Ove godine u kosovskom budžetu je izdvojeno 4,15 miliona evra za finansijsku podršku optuženima u sudskim postupcima u specijalizovanim komorama, ali ministarstvo pravde nije iznosilo detalje kako je ovaj novac utrošen.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još