Hoti: Nema suspenzije lobiranja za priznanje Kosova

????????????????????????????????????

Nakon osam sati žustre rasprave, bez rezolucije, okončana je sednica kosovske skupštine na kojoj je premijer Avdulah Hoti izvestio poslanike o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Avdulah Hoti je izneo neke detalje u vezi s dijalogom, dok su ga opozicioni poslanici optužili za netransparentnost i kršenje ustava u slučaju imenovanja Skendera Hisenija za koordinatora, kao i za “sramotno” učešće na sastanku sa predsednikom Srbije u danu kada je u Hagu ispitivan kosovski predsednik Hašim Tači, protiv kojeg je napisan predlog optužnice za zločine protiv civila na Kosovu.

Hoti je negirao te novode, rekavši da njegova obaveza da zastupa Prištinu u dijalogu proizilazi iz ustava.

Dodao je da “principi na kojima će se zasnivati sporazum sa Srbijom zasnivaju se na ovom ustavu”.

“Prvi princip znači da je teritorijalni integritet nedodirljiv i neprikosnoven.
Drugi princip podrazumeva da ustavna organizacija ne može biti pogođena”, naveo je Hoti.

Poručio je da lobiranje za priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova nije suspendovano i da je dogovorio saradnju sa međunarodnim partnerima o članstvu Prištine u međunarodnim organizacijama.

“Nema suspenzije naših aktivnosti, dogovorili smo se sa našim partnerima da se na našem članstvu u međunarodnim organizacijama radi zajedno sa njima, zajedno sa našim međunarodnim partnerima. To je istina”, rekao je Hoti.

Dodao je da su zamenici ministara, njegovi zamenici i savetnici zbog toga bili u Briselu sa njim.

“Koordiniram sa predsednikom i Skupštinom u procesu dijaloga. Skupština ste vi poslanici, ako kažete ja ću odustati od dijaloga. Dajte predlog za platformu o tome kako se ponašati u dijalogu, ja ću poštovati tu platformu, za mene je Ustav platforma, ništa drugo”, rekao je Hoti.

Daut Haradinaj: Želimo prisustvo SAD u dijalogu sa Beogradom

Poslanik Alijanse za budućnost Daut Haradinaj rekao je da ta stranka nema problema oko učešća u vladajućoj koaliciji u Prištini, ali da želi prisustvo SAD u dijalogu sa Beogradom, nastavljenim u Briselu.

“Zabrinuti smo jer dijalog nije stvorio ništa dobro tokom 15 godina bez prisustva SAD-a. Ne sme da padne na tehnički dijalog. Sporazum bez prisustva SAD je neizvodljiv. Nemamo nikakvih nesporazuma u zajedničkom upravljanju u vladi, ali zahtev je da SAD budu za stolom u dijalogu”, rekao je Haradinaj tokom rasprave o dijalogu sa Beogradom.

“Imamo EU kao saveznika, ali verujemo SAD-u”, dodao je Haradinaj i zamolio Hotija da ozbiljno shvati koalicione partnere.

Poslanik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj zatražio je da parlament usvoji rezoluciju kojom će se vlasti u Prištini obavezati da će sa Beogradom razgovarati samo radi postizanja konačnog sporazuma o priznavanju.

“Napravimo rezoluciju u kojoj se kaže da ćemo razgovarati o konačnom sporazumu. Pridružimo se Samoopredeljenju i Demokratskoj partiji, i utvrdimo rezoluciju koja ne uključuje tehnička pitanja”, rekao je Hodžaj.

Rasprava na sednici skupštine je okončana bez ijednog usvojenog stava.

Izvor: RTS / Kosovo online

Comments

Pročitaj još