“Sila je nadvladala pravo, opet na štetu Srbije”

Diplomata Zoran Milivojević ocenio je da se interesi Nemačke još od pada Berlinskog zida ne podudaraju sa srpskim interesima.

Milivojević je u emisiji Fokus na televiziji B92 rekao da je Nemačka od početka događaja vezanih za sukobe na Kosovu i Metohiji imala direktno učešće i interes.

“Nemačka je prva, mimo svih, priznala nezavisnost Hrvatske i Slovenije i to nije bilo u korist srpskih interesa”, podsetio je on.

Kako je dodao od osamdesetih godina, albanska emigracija je imala uporište u Nemačkoj, a u Bonu je prema njegovim rečima, bila kosovska izbeglička vlada i Nemačka je “opsuživala tu emigraciju”.

“Ceo koncept Republike Kosovo je bio prisutan u Nemačkoj, a ona je to tolerisala i gajila”, ocenio je Milivojević.

On je dodao da je prvo vojno učešće i “izlazak posleratovske Nemačke” bio učešće u sukobima u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji u sklopu NATO.

“Trgovina oružjem je specifična i povezeana sa političkim interesom. Svaka trgovina sa Kosovom i Metohijom je problematična i podrazumeva politički interes”, rekao je on.

Milivojević je rekao da Zapad ima određeni interes prema albanskom faktoru, a da Nemačka specificira taj interes i kao svoj poseban.

“Nemačka nije prihvaćena da bude globalna sila, bez obzira što je vodeća u Evropi. Ona taj svoj specifičan interes, gde želi da se projektuje kao velika sila čini u Evropi i to je zapadni Balkan i uloga u EU koju želi da transformiše”, ocenio je on.

On je podsetio da su počev od NATO intervencije na Kosovu i Metohije, sve članice prekršile međunarodno pravo i sve što čine posle je kršenje međunarodnog prava.

“Ovde je situacija da je drugi inters nadvladao pravo i da je sila nadvladala pravo. Toga smo svedoci i kada je reč o Srbiji, kršenja međunarodnog prava su masovna. Moramo računati da ćemo ubuduće biti pod pritiskom, a da se neće poštovati međunarodno pravo i da će oni koji ga krše insitirati da ga ostvare na našu štetu. To je poruka koju treba iz ovoga da izvučemo”, zaključio je on.

Prema njegovim rečima, pitanje Kosova i Metohije diže se na viši nivo, te da je usledio jasan stav Nemačke da nema govora o promenama granice.

“Nemačka predsedava EU, ima interesa da ga obeleži i na tom pitanju i daje do znanja da to pitanje ima poseban značaj i mora brzo da se reši. To je poruka i nama da ne insistiramo na temama koje bi bile van toga, uključujući i kompromis. On porazumeva da nema priznanja, a nema ni maksimalističkih zahteva. Oni nam daju nam do znanja da u tome, kompromisu, mi kod njih nemamo saveznika”, rekao je on.

Kazao je da nije slučajno što nemački ministar Mas rekao da će doći u Beograd i Prištinu i dodao da će rešavanje pitanja Kosova i Metohije “biti testament Angele Merkel” koja se povlači iz politke.

Prema navodima Sputnjika, vlasti u Prištini mesecima pregovaraju sa nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za takozvanu vojsku Kosova, a u fokusu im je i dopuna lakog artiljerijskog oružja i savremeno pešadijsko naoružanje čiji dobar deo Kosovo već poseduje.

Kako tvrdi Sputnjik, kosovski Albanci su do sada isplatili Nemackoj oko 170 miliona evra za kupovinu oružja, opreme i obuku pripadnika KBS -a, a pregovaraju o nabavci nove ture nemackih automatski puška G-36 (Hekler i Koh) i tenkovima “Leopard 2”.

Sputnjik ukazuje da Nemačka time što naoružava Kosovo, krši spostvena pravila i zakone, jer odredbom iz 1971. postoji nacelna zabrana da se oružje izvozi u zemlje koje nisu clanice NATO.

Izvor B92

Comments

Pročitaj još