• Početna>
  • Vesti>

Pešadijske jedinice Kfora obučavaju se protiv pirofobije

Misija Kfora danas je saopštila da sve pešadijske jedinice raspoređene na Kosovu u okviru te misije prolaze obaveznu obuku u savladavanju pirofobije.

To je, kako se navodi, neophodno da bi se vojnici u sastavu Kfora upoznali sa tehnikama kontrole mase i nemira.

Mađarski instruktori Kforovog Taktičkog rezervnog bataljona često izvode vežbe sa stvarnim plamenom kako bi obučili svoje saborce iz Regionalnih komandi Istok i Zapad.

„Molotovljevi kokteli“ bacaju se na vodove koji nose punu zaštitnu opremu kako bi se simulirale najzahtevnije okolnosti koje se mogu dogoditi u nasilnim demonstracijama, navodi se u saopštenju Kfora.

Vojnici uče kako da upravljaju stresom izazvanim vatrom i kako da trče kroz pravi plamen, a za to vreme su pod budnim okom svojih instruktora, koji nose aparate za gašenje požara i spremni su da intervenišu.

Italijanski artiljerci Petog puka, zajedno sa svojim kolegama iz Moldavije, upravo raspoređenim na zapadnom Kosovu, prošli su poslednju obuku protiv pirofobije u kampu Novo Selo, gde je smešten Rezervni bataljon Kfora, kao i centar za izvođenje vežbi koje se tiču slobode kretanja i kontrole mase i nemira.

Takve složene i vrlo realne simulacije takođe uključuju ekipe za uklanjanje improvizovanih eksplozivnih sredstava, vojne radne pse i teške tenkove, koji se koriste kako bi se uklonile prepreke koje sprečavaju prolazak trupa.

Sloboda kretanja je zapravo jedan od ključnih zadataka Kfora, zajedno sa doprinošenjem sigurnosti i bezbednosti svih zajednica na Kosovu, što je neophodan preduslov za dijalog Beograda i Prištine, koji promoviše Evropska unija i podržava NATO, navedeno je u saopštenju.

Sve manevarske jedinice Kfora se kontinuirano obučavaju kako bi održale visok stepen spremnosti i reaktivnosti kao treća linija bezbednosnog odgovora u slučaju potrebe, uz Kosovsku policiju i Euleks, misiju Evropske unije, navodi se u saopštenju Kfora.

Izvor Vestionline

Comments

Pročitaj još