Đurić: Ozbiljan pristup Srbije, Priština samu sebe isključuje

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je srpska strana tokom dva dana tehničkih razgovora u Briselu iznela brojne argumente vezane za sudbinu nestalih Srba, otvorila pitanje povratka raseljenih odoba i razmotrila pitanja ekonomskih instveticija EU u region.

U izjavi za T a n j u g Đurić navodi i da je prištinska strana ”odbila da učestvuje u drugom danu razgovora” posveženih ekonomskoj saradnji, ali i najvljuje mogući nastavak tehnikog dijaloga već u narednim danima.

”Srbija još potražuje na stotine ubijenih i kidnapovanih koje je terioristička OVK otela. Činjenica je i da 212 654 lica još uvek živi protrrano sa svojih ognjišta od čega 196 hiljada na podriučju Centralne Srbije, a da Priština za 20 godina nije napravila ni pomak da bi cifra od 1,9 odsto održivog povratka bila pomerena na bolje”, kaže Đurić.

On navodi da je delegacija Beograda tokom prvog dana tehničkih razgovora ukazala na to da niko nije odgovarao za ratne zločine počinjene nad Srbima.

”Juče nakon sastanka kao delegacija otišli smo u crkvu Svetog Save ovde u Briselu da odamo poštu ubijenim žeteocima u Starom Gackom kao bismo i na taj način međunarodnij javnosti u Briselu ukazali da niko za zločine nad Srbiima nije odgovarao”, napominje Đurić.

Kada je reč o drugom danu ekspertskih razgovora u Brisleu on je trebalo da bude posvećen ekononskoj saradnji Beogrda i Prištine, ali je deleacija Prštine odbila da učestvuje na tom sastanku.

Đurić navodi da je sa predstavnicma Evropske komisije srpska strana sama razgovarala o planu investicija od preko 12 milijardi evra podrške za Zapadni Balknan u narednih 7 godina.

”Kao ozbiljna i odgovorna strana uz prisustvo ozbiljnih ekperata mi smo poslali najbolju moguću sliku o odgovornosti i ozbiljnosti Srbije u pristupu ovom dijalogu i želji Srbije da se pitanja rešavaju na miran način. Sa druge starne ne mogu reći da su svu učesnici imali jednako ozbiljan i odgovoran pristup”, poručio je Đurić

On je sa žaljenjem kostatovao da je premijer privremnih institucija u Prištini Avdula Hoti ”u političkom smislu pokušao da podmetne klipove u točkove razgovora u Briselu iznoseći neistinite tvrdnje o njihovoj sadržini i karakteru”.

”Ovi tehnički razgovori o pitanjima nestalih osoba, raseljnih i ekonomskoj saradnji, uz žaljenje što prištinska strana nije htela o ekonomskoj saradnji ozbiljnije da razgovara, su imali za cilj da se situacija sagleda, normalizuje i reši u najvećoj mogućoj meri. Laži o nekakvom razgovoruo priznanju Kosova samo su u funkciji dnevne politike u Prištini”, naglašava Đurić.

Na pitanje T a n j u g a da prokomentariše izjavu Hapima Tačija i Avdula Hotija koji su iz Prištine poručili da ne žele da dijalog sa Srbijom ”spušataju na tehničke rasprave”, Marko Đurić kaže da je tu Srbija da pokaže ozbiljnost i odgovornost u razgovorima, a ne da ”baca političke bombe i daje neodgovorbe izjave”.

On je naveo da su lideri prštinskih institucija upozoreni od najviših EU zvaničnika da se ne bave propagandom i izmišljanjem tema za dnevnopolitičku upotrebu već da razgovorima pristupe na ozbiljan način.

”Ozbiljan i odgovoran pristup Srbije i predsednika Vučića ovim razgovorima se ceni i uvažava od zemlja članica, a Priština samu sebe isključuje iz dijaloga i razgovora. Mi smo tu da ozbiljno, konstruktivno i o što je viđe moguće transpretntan način rešavamo probleme”, zaključuje Đurić.

On je najavio da će se u naradenih nekoliko dana postići dogovor o nastavku tehničkih razgovora šo bi se moglo dogoditi već sledeće nedelje u Briselu.

”Videćemo da li nakon izjava zvaničnika iz Prištine postoji spremnost za nastavak dijaloga”, poručuje Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM dodaje da je delegacija Beograda tokom pretodna dva dana ponovo pokrenula i pitanje sporovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština i drugih sporazuma od značaja za srpski narod.

Đurić naglašava da i kod predstavnika EU pistoji spremnost da se do sada postignuti sporazumi, uključujući i sporazu o ZSO, sprovedu .

”Za nas je veoma važno što će se u Briselu u narednom periodu nastaviti sa radom na sprovođenju sporazuma o ZSO. Priština neće pobeći od obaveza, a EU je garant svega dogovorenog”, kaže Đurić.

Izvor: TANJUG/TV Most

Comments