• Početna>
  • Vesti>

Obeležena godišnjica stradanja 14 srpskih žetelaca u Starom Gracku

U Starom Gracku kod Lipljana obeležena je 21. godišnjica stradanja 14 srpskih žetelaca iz tog sela. Počinioci ovog zločina ni do danas nisu otkriveni, a specijalno tužilaštvo Kosova je pre tri godine obustavilo istragu.

Parastosu koji je služio protojerej stavrofor Srđan Stanković, ispred spomen ploče u centru sela, prisutvovao je manji broj ljudi u odnosu na prethodne godine, zbog epidemioloških mera koje su na snazi u cilju suzbijanja koronavirusa.

Današnjem parastosu prisustvovali su i politički predstavnici Srba. Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić je rekao da se i danas postavlja pitanje ko su počinioci, to pitanje će uvek postavljati sve dok se ne pronadju zločinci.

“Želim da poručim da pored svih problema, mi smo tu da pomognemo i zaštitimo svoj narod . Pozivam međunarodnu zajednicu da ponovo otvore slučaj i na tome ćemo insistirati i pitati dok ne dobijemo odgovor, koji čekamo 21. godinu”, rekao je Jevtić.

Na njivama u selu Staro Gracko, 23. jula 1999. godine iz zasede je ubijeno 14 Srba. Najmlađi od njih imao je sedamnaest godina. Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

Članovi porodica su neutešni i zbog obustave istarge, očekuju da slučaj ubistva 14 žetelaca preuzme Specijalni sud za ratne zločine pripadnika bivše OVK.

Slavica Janićijević kojoj su ubijena ćetiri člana porodice kaže da je bol posle 21 godine još jači.

“Tražimo odogovor, ako su počinioci na Kosovu, to je strašno da oni ni posle toliko vremena nisu kažnjeni. Pitanje je i zašto tada Britanski Kfor nije zaštitio živote naših najmilijih, a bili su zaduženi za bezbednost”, poručuje Janićijević.

Unmik je započeo istragu, pa je predmet predao Euleksu. Sedam Albanaca, pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, bilo je pod istragom za ubistvo u Starom Gracku.

Policija Unmika je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alaš kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu srpskih žetelaca, ali je dva meseca kasnije pušten iz pritvora usled nedostatka dokaza.

Groblje u Starom Gracku, gde su sahranjeni stradali srpski žeteoci, više puta je skrnavljeno i minirano.

Među zločinima na Kosovu, za koje do sada niko nije odgovarao, su i ubistva dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa Niš ekspresa kod Podujeva.

Istraga je obustavljena i u tim zločinima.

Izvor: Kosovo Online 0

Comments

Pročitaj još