• Početna>
  • Vesti>

Ekspertski timovi Beograda i Prištine danas i sutra u Briselu

Kako je najavljeno, ekspertski timovi Beograda i Prištine sastaće se danas u Briselu kako bi nastavili rad u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Delegaciju Beograda predvodiće direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, a Prištine novopostavljeni koordinator u dijalogu Skender Hiseni.

U Briselu najavljuju da će se na ekspertskom nivou razgovarati o temama započetim na prvom fizičkom sastanku na visokom nivou, u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

”Kosovo i Srbija su pozvani da pošalju svoje eksperte, kako bi nastavili da se bave pitanjima pokrenutim na sastanku lidera prošlog četvrtka”, poručila je portparolka EU Nabila Masrali.

U Evropskoj službi za spoljne poslove dodaju da ne žele da iznose detalje plana i agende razgovora, što je bio slučaj i sa tehničkim razgovorima tokom ranijih godina dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Na pitanje Tanjuga kako vide ocenu premijera Kosova Avdulaha Hotija da ”nema tehničkog dijaloga, već samo dijaloga o međusobnom priznaju”, u Briselu kažu da ”ne komentarišu izjave drugih”, ali i naglašavaju da je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio ”ekspertski sastanak” za ovu nedelju, a sledeći sastanak na ”visokom političkom nivou” za početak septembra.

I direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da na agendi razgovora neće biti pitanje međusobnog priznanja kao što, kaže, insinuiraju u Prištini, već ekonomska saradnja, pitanje nestalih i raseljenih i obaveze koje je prištinska strana preuzela Briselskim sporazumom.

Đurić je naveo da će se razgovarati i o nestalima sa KiM, kojih je oko 1. 500, kao i o stvaranju preduslova za povratak proteranih i raseljenih sa KiM.

Izvor RKM

Comments

Pročitaj još