• Početna>
  • Vesti>

Dodik: Kosovo i Republika Srpska bi trebalo da imaju isti tretman; Džeferović: Status RS ne može da zavisi od pregovora o Kosovu

Kosovo ne može da bude priznato kao država na način na koji to neke zemlje u svetu prihvataju, jer posmatrano sa te pozicije da su okolnosti identične, Republika Srpska ima pravo na isti tretman, poručio je danas u Banjaluci srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, javlja Tanjug.

“Danas smo predsedniku Vučiću jasno predočili da je nemoguće razgovarati o odvajanju Kosova, a da se pritom ne razgovara i o statusu Republike Srpske”, rekao je Dodik nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je istakao da je Vučić “ozbiljno” shvatio to pitanje, ali da nije ništa odgovorio.

Dodik je rekao da će pokušati da ga ubedi navodeći da Srbija ima prirodno pravo da joj rešavanje pitanje Kosova bude pitanje “broj jedan”, ali da bi u nacionalnom smislu prvo pitanje Srbiji trebalo da bude Republika Srpska.

“Dakle, veoma smo zainteresovani na koji način će se to pitanje rešavati, smatramo da KiM ne može da bude priznata kao država, na način kako to u svetu pola zemalja prihvata, a pola ne prihvata. U svakom slučaju ako idemo sa pozicije ovih koji prihvataju RS treba da ima isti tretman jer su okolnosti iste”, naveo je Dodik.

Istakao je da smatra da Republika Srpska po tom pitanju treba jasno da istakne zahtev da je nemoguće razgovarati o razdvajanju Kosova, a da se ne govori o statusu RS i da će to učiniti pokretanjem procedure u NSRS.

Dodao je da Vučić nije protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i ističe da ni on nije protiv njegove izvorne primene.

“Republike Srpska ostaje privržena svom bratskom životu i povezivanju sa Srbijom i mora se znati da mi vidimo našu budućnost u najboljim mogućim odnosima sa Srbijom”, rekao je Dodik.

Kosovo u Srbiji, Republika Srpska u BiH

Dodik je na dodao da Kosovo treba da ostane integralni deo Srbije, kako je to predviđeno Rezolucijom 1244 i dodao da će, ako tako bude Republika Srpska ostati u okviru dejtonske BiH.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na pitanje novinara da prokomentariše to što je doveo u direktnu vezu status Kosova i Republike Srpske, rekao da neki hoće da bude drugacije i zato ignorišu to pitanje.

“Zašto mi nemamo pravo da to kažemo, zašto ne smem da pitam, zašto da ćutim, treba da budem dobar”, upitao je Dodik.

Istakao je da je nastojanje da se Srbija ostavi sama, da se pritisne i da se još jednom baci na pod, zaustavljeno onog trenutka kada je Vučić rekao da kosovsko pitanje nije rešeno.

A pre 10 godina, podseća, Kosovo je bilo za mnoge izgubljeno, iako, kako kaže, nije i neće.

“Mi ovde u Republici Srpskoj imamo pravo na svoj identitet i imamo pravo da to iskazujemo javno. Nisam zainteresovan za neku BiH”, rekao je Dodik.

Kaže razume kada Vučić podržava celovitost BiH.

“Podržavam i ja, ali onako kako piše u Dejtonskom sporazumu. BiH ima samo međunarodni suverenitet, ali ne i na unutrašnjem planu. Ali onda vam pošalju visokog predstavnika koji na politici koja je uništila Srbe drži lekcije. Ništa se promenilo nije, ništa”, kazao je Dodik..

Prema tome, istakao je ako “svet insistira na pregovorima o Kosovu, Vučić može i treba da zna da je RS tu i da smatra da ima ista prava kao Kosovo. Ako Kosovo ostaje u Srbiji i Republika Srpska će ostati u dejtonskoj BiH. To je život”, poručio je Dodik.

Džeferović: Status RS ne može da zavisi od pregovora o Kosovu

Bošnjački član Predsedništva BiH Šafiki Džaferović rekao je danas da Republika Srpska nikada nije bila država i nikada to neće biti i da status eniteta RS, koji nema nikakav međunarodni subjektivitet, niti zavisi, niti može zavisiti od pregovora koji se vode između Srbije i Kosova, preneo je Tanjug.

“Republika Srpska nikada nije bila država i nikada to neće biti. Entitet RS je administrativna jedinica u Bosni i Hercegovini i može postojati samo kao takav ili ne postojati uopšte. Status eniteta RS, koji nema nikakav međunarodni subjektivitet, niti zavisi, niti može zavisiti od pregovora koji se vode između Srbije i Kosova”, rekao je Džaferović.

Džaferović, čije je reči prenela Fena, reagovao je, kako se navodi, “pokušaja Milorada Dodika i Aleksandra Vučića da Bosnu i Hercegovinu i njen entitet RS vežu za pregovore Beograda i Prištine”.

Comments

Pročitaj još