• Početna>
  • Vesti>

22 novoobolelih, od toga 14 na severu KiM; laboratorija u Kraljevu vrši analizu još dva dana, a posle…?

Prema najnovijim rezultatima od 60 testiranih uzoraka, 22 su pozitivna na virus korona, saopštio je na konferenciji za novinare epidemiolog Aleksandar Antonijević. Smrtnih slučajeva nema, a od 60 uzoraka beleže se i dva ozdravljenja obolelih.

U Kosovskoj Mitrovici 5, Zvečanu 1, Leposaviću 5, Zubinom Potoku 3 i u srpskim sredinama južno od Ibra osam.

Po opštinama ukupni broj u Kosovskoj Mitrovici je 216, Zvečanu 96, Leposaviću 134, Zubinom Potoku 74, na centralnom Kosmetu 139.

Hospitalizovano je 119 pozitivnih pacijenata, dok će se tokom dana znati na osnovu trijaže pacijenata čiji su uzorci od juče i danas pozitivni, koliko će biti lečeno bolnički, a koliko kod kuće. U izolaciji su 344 pacijenta.

Na lečenju u KBC u Kosovskoj Mitrovici je 109 obolelih, Kliničkom centru Srbije 1, KBC “Dragiša Mišović” 3, Kragujevcu 2 i Nišu 4, od čega dvoje sa severa Kosmeta, a dvoje iz Štrpca i Kosovske Kamenice.

Od 12. marta ukupno je testirano 3001 lice, od čega je ukupno 659 obolelih. U novom talasu od 18. juna obolelo je 540, dok su aktivna 483 slučaja.

Dr Antonijević kaže da je situacija bolja, a da neophodno treba nastaviti sa primenom mera zaštite, uključujući nošenje maske, održavanje fizičke distance i lične higijene.

Još danas i sutra uzorci idu za Kraljevo, a posle….

Laboratorija pri Veterinarskom institutu u Kraljevu vrši analizira uzorke koje prikuplja Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici i taj posao, kako kaže Antonijević obavljaju izvanredno. Međutim, iz ovog Instituta im je najavljeno da će koliko već za dva dana, morati da se preorijentišu na drugu laboratoriju, jer njihova ostaje bez podloga za obradu uzoraka. To će prema rečima Antonijevića napraviti problem.

“Kraljevo će nam danas i sutra primiti po 60 uzoraka, to nam je veliki problem. Laboratorija u Kraljevu pokriva tri zavoda kraljevački, mitrovački i onaj iz Novog Pazara. Jednostavno nema tih podloga, bio bih najsrećniji kada bi Kraljevo dobilo te podloge i da nastavimo sa saradnjom. Nadam se da će se u narednom periodu ta situacija rešiti”, izjavio je Antonijević.

Podsetimo, Veterinarski institut Kraljevo vršio je analizu uzoraka iz ovdašnjeg Zavoda i u prvom piku epidemije. Najpre,u martu mesecu, uzorci su iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici upućivani na Torlak, ali, kako je epidemija uzimala maha, stvorila se potreba za uključivanjem i drugih laboratoriji u Srbiji u proceduru analiziranja uzoraka sumnjivih pacijenata. Tada je mitrovački zavod preusmerio svoje uzorke na kraljevački Veterinarski institut.. Kako je epidemija jenjavala, laboratorija u Kraljevu je prestala da pruža ovu vrstu usluge, da bi
se u drugom piku, ponovo aktivirala. Na početku drugog pika, mitrovački Zavod je najpre uzorke slao na analizu u laboratoriju “Vatreno oko” u Beogradu, koja je referentna laboratoprija pri KC Srbije. Rezultati su kasnili, a uzorci se nakupljali. Sa ponovnim aktiviranjem laboratorije u Kraljevu, zaostali uzorci su obrađeni i zavod je uhvatio korak tako da su svi uzorci pravovremeno obrađivani a rezultati stizali u roku od 24h. Sada se sve to dovodi u pitanje , ukoliko kraljevačka laboratprija u najkraćem roku ne dobije potreban materijal za rad.

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još