• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa ambasadorima Kvinte o dijalogu, formiranju nove Vlade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ambasadorima i predstavnicima država Kvinte i Evropske unije.

Vučić je sa ambasadorima zemalja Kvinte razmenio mišljenje o aktuelnim temama, poput obnovljenog dijaloga između Beograda i Prištine, evropskog puta Srbije i tekućih konsultacija o budućoj srpskoj Vladi, koje predsednik Vučić vodi sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Povodom sastanaka, koji su prošle nedelje održani u Briselu, predsednik Vučić je rekao da su, uz posredovanje EU, pokrenuta važna pitanja o nestalim i interno raseljenim licima, kao i pitanje ekonomske saradnje.

Iskazao je zadovoljstvo snažnom podrškom za nastavak dijaloga i izrazio zahvalnost liderima Francuske i Nemačke što su, učešćem na video konferenciji 10. jula, dali snažnu podršku dijalogu, kao i administraciji SAD, koja je uticala na stvaranje povoljne klime za obnavljanje dijaloga.

Predsednik Vučić je, međutim, naglasio da razgovori nisu bili laki, jer u ovom trenutku između Beograda i Prištine postoje razlike u pristupu.

Predsednik Vučić je sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije EU razmenio mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji i istakao važnost imenovanja Vlade sa jasnom proevropskom orijentacijom, a posebno unapređenja vladavine prava u narednom periodu.

Predsednik Vučić je, takođe, rekao da potpuno razume što je Nemačkoj, koja predsedava EU u veoma teškom periodu, u fokusu pitanje pandemije i suzbijanje njenih posledica, ali da se nada da će i proširenje EU ostati na agendi.

Zahvalio je Evropskoj uniji na finansijskoj podršci za borbu protiv pandemije, kao i na spremnosti da pomogne otklanjanje njenih ekonomskih posledica. Istu zahvalnost na podršci je izrazio i zemljama Kvinte, koje nisu članice EU – SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Predsednik Vučić je izrazio svoju punu posvećenost i pažnju nastavku borbe protiv kovida-19.

Ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU iskazali su snažnu podršku obnovi dijaloga i izrazili optimizam da će on dati jasne rezultate za građane u regionu.

Ambasadori i šef Delegacije EU izrazili su zabrinutost zbog ponovnog porasta obolelih od virusa KOVID-19 i iskazali spremnost da i dalje pomažu Srbiji u rešavanju budućih potreba.

Ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU istakli su da su poštovanje vladavine prava, posebno slobode okupljanja i slobode medija, od suštinskog značaja za put Srbije ka EU.

Pozdravili su nameru predsednika da formira novu i inkluzivnu Vladu sa jasnim mandatom u pogledu težnji Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.
 
Predsednik Vučić je istakao da je  Srbija zainteresovana za intenziviranje političkog  dijaloga i ekonomske, kao i druge saradnje sa zemljama Kvinte.

Uz fotografiju sa sastanka objavljenu na Instagram nalogu “buducnostsrbijeav”, predsednik je napisao: “Prijatno popodne sa predstavnicima Kvinte”.

Sa predsednikom Vučićem su se sastali ambasador SAD Entoni Godfri, Francuske Žan Luj Falkoni, Nemačke Tomas Šib, Italije Karlo Lo Kašo, kao i zamenica ambasadora Velike Britanije Rebeka Fabrici i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još