MCP: Neiskrene namere Vlade Crne Gore

Nakon propalog dijaloga ekspertskih timova vlade i MCP, Episkopski savet je sa žaljenjem konstatovao da je Crkvi danas bio postavljen utimatum obavezne registracije Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori uprkos činjenici da kao crkvene ustanove postoje na prostoru Crne Gore punih osam vekova.

U episkopskom saopštenju se Ističe da je time u potpunosti ignorisano istorijsko postojanje i pravni subjektivitet Mitropolije i eparhija.

“Zahtevom ekspertskog tima vlade je na taj način ignorisana i odluka Svetog Arhijerejskog Sabora SPC od 26. maja 2006. godine kojom je to najviše telo SPC pod predsedništvom blaženopočivšeg Patrijarha Pavla, priznajući obnovljenu nezavisnost Crne Gore, zapravo izvršena prijava tradicionalnog kontinuiteta subjektiviteta drevne Zetske Mitropolije i ostalih episkopija u Crnoj Gori. Navedena odluka je 1. decembra 2006. godine zvanično uručena tadašnjem predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću”, navodi se u saopštenju Episkopskog saveta.

Jasno je, poručuju episkopi, da Vlada Crne Gore, za razliku od Crkve, ni ovom prilikom nije imala iskrene namere da se kroz dijalog dođe do zajednički prihvatljivog i održivog rešenja već je poziv za dijalog očevidno služio za nove ucene Crkve i aktuelni politički marketing, u čemu Crkva ne može i ne želi da učestvuje.

“Namere i cilj vlade je, na žalost, pokazao i pokazuje višemesečni progon sveštenstva, monaštva i vernog naroda počev od učešća na mirnim litijamja, preko neodobravanja privremenih boravaka sveštenstvu i monaštvu do rušenja svetinja”, navodi s u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Episkopski savet, imajući u vidu složenost situacije u Crnoj Gori, smatra da bi prihvatanje predloga Crkve o izmeni I dopuni Zakona predstavljalo puno poštovanje Ustava i pravnog poretka Crne Gore i presudno doprinelo smirivanju tenzija i napetosti u društvu.

“U pitanju je jedinstveni način da se prevaziđu suštinske podele i problemi koji već duže vreme potresaju i razdiru Crnu Goru”, poručili su epikopi.

Smatraju da je bilo poniženje postavljati Crkvi ultimatum da se ponovo registruje i da iznova, kao nekakva novoformirana verska zajednica, stiče pravni subjektivitet koji je priznat i prepoznat od svih vlasti, pa čak i okupatorskih, kroz vekove do danas.

Episkopi ukazuju da do danas niko nikada nije postavio pitanje postojanja pravnog subjektiviteta ove Crkve i njenih svojinskih prava na svetinjama i ostaloj zaveštanoj crkvenoj imovini, o čemu postoji bezbroj dokaza od Otomanske imperije preko Kral?evine Crne Gore do SFRJ.

Poručuju I da je svima jasno, bez obzira što vlada uporno obmanjuje međunarodnu javnost, da u zakon nije implentirana nijedna suštinski bitna preporuka Venecijanske komisije od 24. juna 2019. godine.

Izvor: TANJUG/TV Most

Comments

Pročitaj još