• Početna>
  • Vesti>

Lakše do rezultata testa, maske najbolja zaštita dok nema vakcine

Epidemiloška situacija u Srbiji je i dalje nestabilna. Najviše novooboelih od kovida 19 registrovano je u Beogradu, Šapcu, Novom Sadu, Kraljevu, Kragujevcu. Dok čekamo vakcinu, struka će proceniti da li će ona biti obavezna.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je umrlo još 10 obolelih od kovida 19. Zaraza koronavirusom potvrđena je kod još 359 osoba. U bolnicama se trenutno leče 4.762 pacijenta od kojih je 190 u veoma teškom stanju na respiratoru

Najviše novooboelih registrovano je u Beogradu, Šapcu, Novom Sadu, Kraljevu, Kragujevcu.

Za 24 sata na Klinici za infektivne i tropske bolesti pregledano je više od 200 pacijenata.

U Beogradu su kapaciteti reorganizovani, tako da mesta ima i za nove pacijente.

Dok kao i čitav svet, čekamo vakcinu, struka će proceniti da li će ona biti obavezna.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da ne postoji najbolja vakcina – ili je registrovana za upotrebu i može da bude korišćena, ili nije – nema između.

Govoreći o oksfordskoj vakcini, koja je dobila zeleno svetlo, Kon je naveo da je vakcina verovatno završila treću fazu, ali vest se najavljuje unapred pre Evropske medicinske agencije, koja registruje vakcinu za upotrebu.

Osvrćući se na to koliko smo vremenski daleko od te vakcine, Kon je rekao da su naše zakonske norme za upotrebu vakcine stroge – da se mora završiti četvrta faza, tako da možemo još oko pola godine čekati na nju. 

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još