Preminulo 10 pacijenata, 359 novozaraženih

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 359 ljudi, a preminulo je 10 pacijenata. Od danas građani će i elektronski moći da saznaju rezultat svog pi-si-ar testa. Očekuju se najnoviji epidemiološki podaci.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar: Još nema registrovane vakcine za upotrebu, ceo svet je u jednoj vrsti borbe da dođe do što bolje pozicije da ima prioritet kad se pojavi vakcina. Najbitniji su efikasnost i bezbednost vakcine. Struka određuje da li će vakcina biti obavezna ili ne. Minimum je da vakcina bude preporučena, posebno za visoko rizične grupe, pre svega zdravstveni radnici, hronične bolesnike.

Direktorka “Batuta” Verica Jovanović: Po svaku cenu insistirati na nošenju maski kod dece, nije uvek najbolja preporuka. Epidemiolozi će definisati preventivna pravila, pre svega držanje distance i nošenje maski kod kadrova u vrtićima.

Deca koja imaju osetljive respiratorne organe, u konsultaciji sa pedijatrom će biti odlučeno. Na otvorenom da se deca ne okupljaju u većim grupama, a maske unutra da se nose samo u određenim uslovima. Deca će nositi maske ako se propiše od strane lekara, u vrtićima najveća mera distanca, higijena ruku i provetravanje prostora.

Izvor RKM

Comments

Pročitaj još