• Početna>
  • Vesti>

Na Kosovu sve više neregistrovanih vozila, ministar poručuje da je potrebna izmena zakona

Kosovske institucije već duži niz godina uslovljavaju građane da plaćaju porez na imovinu i izmire neke druge opštinske usluge, ako žele da registruju vozila. Ministar unutrašnjih poslova Agim Veljiu priznao je da se broj neregistrovanih vozila povećava i istakao da su potrebne izmene zakona.

Do pojave koronavirusa, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, bilo je 150.000 neregistrovanih vozila.

Pandemija je uzrokovala da se taj broj još više poveća. U međuvremenu, ova uslovljenost direktno predstavlja kršenje ljudskih prava zagarantovanih Ustavom Kosova, javlja TV Kljan Kosova.

Veljiu, priznajući da se broj neregistrovanih vozila povećava, rekao je da su za oslobađanje građana od ovih uslova potrebne izmene zakona.

„Činjenica je da je veliki broj vozila na Kosovu neregistrovan. Broj se povećao, ustvari i tokom pandemije, ali porast ovog broja govori o vozilima koja se redovno registruju, a koja su iz poznatih razloga ostala bez registracije. Što se tiče broja vozila koja su tokom godina neregistrovana, mi smo sa Centralnom bankom Kosova i osiguravajućim kompanijama započeli izradu administrativnog uputstva koje će regulisati ovo pitanje i u prvom trenutku koji se stvori nastavićemo sa uslovima i okolnostima”, izjavio je Veljiu.

Kada postoje poteškoće, produžavamo rok za registraciju, naveo je kosovski ministar.

“U jednom trenutku je takođe postojao nedostatak tablica zbog loše ponude. S jedne strane postoje i drugi razlozi, međutim, mi delujemo u uslovima pandemije sa posebnim odlukama da bismo regulisali ovo pitanje… Pitanje plaćanja je regulisano različitim uputstvima, zakonima. Dakle, možemo isključiti neka pravila, ali bez  izmena zakona ne možemo učiniti više”, rekao je Veljiu.

Direktor Kosovskog udruženja osiguravajućih kuća Sami Mazreku za Kosovapres kaže da su prema važećim zakonima, odnosno Zakonu o porezu na nepokretnu imovinu, određeni načini obavezne naplate poreza na imovinu koji mogu da sprovode nadležna tela.

Uzeo je u obzir ukupni broj obezbeđenih motornih vozila i utvrdio da je oko 350.000 građana uslovljeno u procesu registracije njihovog motornog vozila.

Mazreku je rekao da su 24 juna prošle godine podneli žalbu zaštitniku građana u vezi sa kršenjem osnovnih ljudskih prava i sloboda ili zloupotrebom od strane državnih vlasti i u vezi s tim.

Comments

Pročitaj još