Lončar: Zaraženo 550 zdravstvenih radnika, 50 hospitalizovano

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je danas da je 550 zdravstvenih radnika u Srbiji zaraženo virusom korona od čega je 50 na bolničkom lečenju.

 Lončar je naglasio da zdravstveni sistem ima dovoljno medicinskog osoblja bez obzira na opterećenost bolnica i umor zaposlenih.
“Dogovoramo se i organizujemo se, nemamo problem da negde nema zdravstvenih radnika, u međuvremenu primamo i obučavamo ljude, pripremamo se razne scenarije”, rekao je Lončar novinarima posle sastanka sa direktorima kovid bolnica.
On je dodao da je dogovoreno da se svake nedelje organizuje sastanak sa zdravstvenim radnicima iz jedne ili dve kovid bolnice, da se sa njima razgovara i čuju njihova mišljenja, zaključci i iskustva iz borbe sa virusom kovid-19.
“To će biti negde na otvorenom, u opuštenijoj atmosferi, uz poštovanje svih mera. Želimo da im pružimo podršku jer su oni heroji, a sve ono što sada rade videće se tek u narednim godinama”, rekao je Lončar.
Zahvalio je svima koji “navijaju” za zdravstveni sistem i pružaju podršku medicinskim radnicima.
“Oni koji navijaju za veći broj zaraženih, njima na čast, mi poštujemo i lečimo sve, ali želimo jedinstvo i smatramo da nam je to sada potrebno”, naveo je Lončar.

Arena dobija sistem za kiseonik u naredna dva dana
 

Uvođenje sistema za snabdevanje kiseonikom u privremenu bolnicu Beogradska arena trebalo bi da bude završeno u naredna dva dana, rekao je Lončar i dodao da je u toj kovid bolnici situacija pod kontrolom i da pacijenti primaju svu neophodnu terapiju.

Lončar je podsetio da je Arena prvobitno bila namenjena za prijem kovid pacijenata sa srednjom i lakšom slikom koji ne zahtevaju kiseonik, ali da je zbog porasta broja novobolelih odlučeno da se sprovede sistem kiseonika.
“To radimo ne samo zbog ovog pika epidemije, već u da budemo spremni za novembar kada se mogu sudariti grip i korona virus i za svaku novu situaciju”, rekao je Lončar novinarima posle sastanka sa direktorima kovid bolnica.
Naglasio je da je situacija u Areni pod kontrolom da pacijenti dobijaju svu neophodnu terapiju, a ukoliko se obolelima pogorša stanje, upućuju se u neku od kovid bolnica.
“Dok se ne razvede sistem, obezbeđene su boce sa kiseonikom za slučaj da se pacijentima klinička slika naglo pogorša”, naveo je Lončar.
U privremenoj kovid bolnici Beogradska arena trenutno se nalazi 225 pacijenata.

Izvor: Tanjug

Comments