• Početna>
  • Vesti>

Vlada premijera Hotija ukinula 500.000 evra za izgradnju kuća na severu Kosova

Vlada koju vodi premijer Avdulah Hoti uklonila je iz predloga Zakona o budžetu iznos od 500.000 evra, koji je bio namenjen za izgradnju kuća na severu Kosova, piše Gazeta Ekspres.

Kako navodi ovaj medij, albanski stanovnici naselja u Severnoj Mitrovici, žale se da ne dobijaju podršku Vlade Kosova i da i dalje nemaju pomoć u izgradnji svojih domova.

Albanski stanovnici Severne Mitrovice, dodaje se, nikada nisu uspeli da dobiju krov nad glavom. Samo nekoliko metara dalje, u drugom naselju u Severnoj Mitrovici, nalaze se kuće Albanaca koje su izgradile opština i tadašnja vlada.

Pre deset godina Hafiz Mehmeti vratio se u rodni grad. Uz pomoć opštine i vlade, sagrađena je kuća za njegovu porodicu. S juga je otišao na sever na plac, na kojem je imao kuću pre rata.

Kako navodi Gazeta Ekspres, od tada do danas, nije puno učinjeno za tamošnje stanovnike, koji se zbog toga se osećaju napuštenim.

Prema rečima građana, Albanci na ovom području prodaju svoja imanja i sele se da žive na jugu.

Prvi razlog je, dodaje se, u tome što je sa ovogodišnjeg budžeta skinut predlog kojim je predviđena izgradnje kuća na severu, a budžet je izglasan na prvoj sednici Vlade Kosova u ponedeljak.

Hotijeva vlada uklonila je stavku od 500.000 evra ulaganja, koja su bila predviđena za izgradnju kuća u Severoj Mitrovici.

Prema rečima kosovskog premijera, to pitanje biti postavljeno na Odboru za budzet u utorak. 

Međutim, navodi Gazeta Ekspres, ulaganja Vlade Srbije u severnom delu su vidljiva. Stanovnici su istakli da se odnedavno u gotovo svakom naselju gradi za Srbe koji žive ovde.

Izvor Gazeta Exsper/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još