• Početna>
  • Vesti>

Veber: Srbiji da se postavi rok za uklanjanje Kosova iz njenog ustava

Konačni sporazum između Srbije i Kosova trebalo bi da sadrži detaljan plan koji ne bi smeo da omogući Prištini i Beogradu manevarski prostor za manipulisanje procesom i ponovno otvaranje zatvorenih pitanja, rekao je nemački politički analitičar Bodo Veber, prenosi Koha.

Veber je, u intervjuu za Koha Ditore, rekao da je do sada strankama bilo dopušteno da same interpretiraju sporazume, zbog čega mnogi od njih nisu sprovedeni na terenu.

“Ne bi više trebalo dozvoliti konstruktivnu i destruktivnu dvosmislenosti”, rekao je Veber.

Dodao je da je potrebno da Srbiji budu postavljeni jasni rokovi za uklanjanje Kosova iz njenog ustava i da integracija u EU bude uslovljena priznanjem Kosova.

Što se tiče crvenih linija, prema Veberu, ne sme se praviti kompromis u pogledu statusa Kosova.

“Ako Srbija želi da razgovara o nečemu drugom osim punog priznanja Kosova, to mora Beograd da objasni, kako želi da izvuče rezultate iz konačnog sporazuma bez potpunog zvaničnog priznanja”, rekao je Veber.

Kosovo bi, prema izjavi za Kohu, trebalo da bude otvoreno za diskusiju o Zajednici srpskih opština, ali ne i da ga pretvori u treći nivo vlasti, “jer je to put koji vodi etničko-teritorijalnoj podeli”.

Nastavkom dijaloga u Briselu EU je konačno vratila dijalog u svoje ruke, ocenjuje Veber.
Prema njegovim rečima, podrška SAD je dobrodošla i neophodna. 

Izvor Koha Ditore/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još