Tači: Ovaj proces je još jedna u nizu optužbi, izmišljotina i fabrikacija o OVK

Predsednik Kosova Hašim Tači obratio se građanima večeras, na temu saslušanja u Hagu i rekao da se pojavio pred tužiocima Specijalnog suda, jer je to bila njegova građanska i institucionalna dužnost.

“Oko 30 sati sam bio saslušavan, tom prilikom sam upoznat svim njihovim navodima i davao sam odgovore na njihova pitanja. Potpuno poštujem postupak razjašnjavanja istine, ali i moju ulogu u oslobodilačkoj borbi za slobodu i nezavisnost.U potpunosti poštujem proces rasvetljavanja istine do samog kraja i moje uloge u oslobodilačkoj borbi za slobodu i nezavisnost”, rekao je Tači.

Kako je dodao iz etičkih razloga i zbog zakonskih ograničenja, ne može da iznese konkretne detalje saslušanja, ali i dodao da sa druge strane ne može da ništa ne podeli sa građanima.

“Pre svega, kao sto sam rekao i pre odlaska u Hag istorija ne može da se prekraja, drugo, ovaj proces je još jedan u nizu, tokom 21 godine optužbi, izmišljotina i fabrikacija o Oslobodilačkoj vojsci Kosova i naporima kosovskog naroda za slobodu i državu. Ali, ovaj proces će jednom zauvek zapečatiti istorijsku ulogu OVK, kao nezamenjivu i neotuđivu ulogu za stečenu slobodu, za sve generacije koje će naslediti Kosovo, kao nezavisnu i demokratsku državu. Ja sam imao sreću i čast mi je da sam imao ulogu u borbi i na putu prema nezavisnosti i formiranju države Kosovo, danas sam još više ubeđen, i odlučniji sam nego ranije pred ovim suočavanjem, u veliku vrednost koje imaju lični napori i žrtva da do kraja rasvetlimo ovu istoriju staru 22 godine. Istoriju punu povreda izazvanih optužbama protiv mene i protiv naše zajedničke borbe sa SAD, NATO, državama Evropske unije i ostalim državama prijateljima, za oslobođenje kosovskog naroda od fašističke diktature Slobodana Miloševića i države Srbije.”, rekao je Tači.

Predsednik Kosova je dodao da je za njega Kosovo uvek na prvom mestu.

“Ako sam za Kosovo bio spreman da dam život kada sam bio mlad, danas, kada sam roditelj sede kose, uopšte ne sumnjam da je moja dužnost da branim Kosovo, ne dozvoljavajući da proces, u koji su upleli mene i moje saborce u potpunosti nepravedno, ometa velike poslove koji su pred Kosovom”, dodao je Tači.

On je zahvalio sunarodnicima na poštovanju i solidarnosti i zamolio ih da da Kosovo postave iznad političkih i partijskih razlika, iznad svakodnevnih ljutnji i nezadovoljstava.

“Kosovo je amanet od naših predaka, on naših osnivača, palih boraca, od naših heroja od Hasana Prishtine, Shote i Azema, Adema Jasharija, Adema Demaçija i Ibrahima Rugove, do stotine i hiljada drugih koji su anđeli čuvari ove zemlje. Kosovo je i vizija. Ono je dug koji imamo prema našoj deci i deci naše dece.”, rekao je Tači.

On je naglasio da je svima zajednička dužnost dužnost da izgradie demokratski i multietnički suživot i dodao da se tako jača demokratija, povećava blagostanje i grade stabilni mostove mira između samih sebe i naših suseda.

“Kosovu je danas nego ikad ranije potreban civilizovan dijalog među političkim snagama, o institucionalnoj stabilnosti, dobrom upravljanju i građanskom i političkom jedinstvu, posebno o dijalogu o konačnom priznanju od strane Srbije i čitavog sveta. Kosovo danas treba gaji raznolikost mišljenja i da živi u zdravoj debati između Vlade i opozicije. Ali, ujedno treba da jednoglasno govorimo svetu i da vodimo dijalog sa Srbijom uz sjajno jedinstvo koje smo imali u Rambujeu, Beču i Briselu”, rekao je Tači.

Predsednik Kosova govor je završio rečima da svakome od građana želi da stegne ruku i da ih sve zagrli.

“Da vas uverim da ću, svim svojim bićem, na kraju ovog putovanja, koje se nastavlja sa vama i za vas, izaći čist kao suza”, zaključio je Tači.

Comments