Opet se ukazuju krstovi u hrastu na Kosovu i Metohiji

Dragan Stojković iz sela Gornje Kusce kod Gnjilana na Kosovu i Metohiji, prlikom seče drva za ogrev, naišao je na jasno izdefinisan krst unutar stabla jednog hrasta.   

Ovo je inače treći slučaj za poslednjih nekoliko meseci na području Kosovskog Pomoravlja da se krst ukazuje u stablima drveta koje je posečeno, a širom svete srpske zemlje tokom prošle godine zabeleženo je još nekoliko takvih pojava.

Dragan priča kako je drva naručio od Albanca iz jednog od obližnjih sela. 

“Čovek mi je doterao jednu prikolicu drva za ogrev prethodnog dana, a kada je doterao ovu drugu prikolicu, dvoumio se da li da je ostavi kod mene ili otera kod jednog našeg prijatelja koji je takođe naručio drva od njega. Dogovorili smo se da ovu turu ostavi meni, a narednih dana doveze i za njega. Kada je komšija na banseku počeo da seče dovežena hrastova stabla, na jednom su se na sredini drveta ukazali krstovi. Svi smo bili iznenađeni i oduševljeni, tako da smo odmah te panjiće izdvojili. Jedan sam dao ćerki, neki će ostati u kući, a jedan ću odneti u manastir Draganac”, sa radošću priča Dragan.

On dodaje da je stablo hrasta posečeno u nekoj od šuma na putu između Gnjilana i Novog Brda, gde se negde na sredini tog pravca skreće desno za manastir Draganac.

To je zadužbina Kneza Lazara, koja se prvi put pominje 1371. godine i koju je posvetio svojoj ćerki Dragani, koja se upokojila kada je imala 16 godina.U okolini šume u kojoj je hrast posečen, ima dosta crkava i manastira, čiji temelji datiraju još iz srednjeg veka, ali i čitav kraj, tačnije tromeđa Gnjilana, Novog Brda i Kosovske Kamenice imaju dosta crkava i manastira iz tog perioda, ali su od nekih od njih ostali smao temelji i ruševine, usled burne prošlosti i osvajača koji su ovuda harali.

Gornje Kusce jedno je od najvećih srpskih sela na ovom području, sa preko 400 domaćinstava. Selo je u gnjilanskoj ravnici, bogato je i plodno, a uz to i lepo uređeno.

Danas u Kosovskom Pomoravlju živi između 30.000 i 40.000 Srba. Uprkos velikim problemima sa kojima se susreću, odlučni su da ostanu i opstanu na Kosmetu.

Izvor: Telegraf


Comments