Godišnjica stradanja Srba i Roma u opštini Orahovac

Danas se obeležava godišnjica masovne otmice i egzekucije Srba i Roma u Orahovcu koju su počinili pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova pre 22 godine. Tokom jula 1998. u opštini Orahovac život je izgubilo 47 ljudi, a kidnapovano je i odvedeno u zatvore i logore OVK-a više od 100 Srba i Roma i to pretežno civila.

Kidnapovanje u opštini Orahovac je prvo grupno odvođenje Srba i Roma tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999 godine. Proterano je svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište.

Mnogi se danas nalaze na listi nestalih. Iz sela Retimlje u jednom danu oteto je 14 muškaraca porodice Kostić.

Dragici Mavrić je oteta cela porodica – sedamnaestoro članova.

Samo tokom jula 1998. u opštini Orahovac ubijeno je 47 ljudi, a kidnapovano je i odvedeno u zatvor i logore OVK više od stotinu Srba i Roma, pretežno civila. Otmice i egzekucije pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova prema Srbima nastavljene su godinama kasnije.

Preko aktivista Crvenog krsta oslobođena je grupa od 35 civila. Ostalima se od tada gubi svaki trag.

Godine 2005. u Mališevu i Volujaku su pronađeni ostaci trideset i šest osoba kidnapovanih u julu 1998. godine.

Niko još nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima u selima oko Orahovca. Porodice nestalih se nadaju da bi odgovorni mogli da budu otkriveni i kažnjeni, kada bude počeo da radi Specijalni sud za ratne zločine koje su počinili pripadnici OVK.

Masovnih kidnapovanja Srba bilo je potom na ugljenokopima kod Obilića, zatim u opštini Istok i drugim sredinama.

Porodice tragaju za još 1.654 nestale osobe na Kosovu i Metohiji. Među njima je najviše Albanaca. Srba i ostalih nealbanaca ima 535.

Kako vreme prolazi, raseljeni o povratku sve manje razmišljaju. Nije dovoljno imati samo krov nad glavom, jer život treba započeti iznova.

Primer za to je nekoliko desetina podignutih kuća u Zočištu. U njih se u poslednjih deset godina niko nije vratio.

U Orahovcu i okolnim selima živelo je preko pet hiljada Srba. Danas ih ima manje od hiljadu.

Izvor: RTS

Foto: Radio Kosovska Mitrovica ( Orahovac 2020)

Comments

Pročitaj još