• Početna>
  • Vesti>

Vučić o nastavku dijaloga: Borićemo se za interese Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pred sutrašnji odlazak u Brisel, gde će zvanično biti nastavljen dijalog sa Prištinom, da će se boriti za interese Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ga brine, a to je video u Parizu i Briselu, pitanje mogućnosti albanske delegacije da sama donosi odluke, a procenjuje da će Priština, zbog unutrašnjih razloga, podizati sve veće barijere između Albanaca i Srba.

Procenjuje i da će zbog unutrašnjih razloga Priština podizati sve veće barijere.

“Saslušanje Hašima Tačija u Hagu baca u senku sve, i to je jedina tema u Prištini, a dijalog im je formalna, birokratska tema”, ukazao je Vučić, nakon obilaska radova na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje 2”.

Na pitanje da li misli da sa predstavnicima Prištine može da uspostavi elementarno međusobno poverenje koje je potrebno za dijalog, rekao da nikada ne beži od uspostavljanja boljeg poverenja.

“Želim dobre odnose Srba i Albanaca, dva najveća naroda na Balkanu. Biće potrebno mnogo godina da do toga dođe. I mnogo truda i energije u to moramo da uložimo”, rekao je predsednik.

Preneo je da su u Prištini na vladi razmatrali predlog novog zakona o zaštiti vrednosti i vrlina delovanja OVK, što znači da će svakog Srbina koji bi bilo šta rekao o delovanju OVK moći da privode i hapse, isto kao i vezano za Račak.

“Mislite da je s tim moguće da gradimo novo poverenje”, upitao je Vučić, tražeći odgovor od Brisela.

“Mi ćemo dati sve od sebe da poverenje i bolje odnose stvaramo”, rekao je predsednik.

Na pitanje novinara šta očekuje od nastavka dijaloga u Briselu, Aleksandar Vučić je rekao da su dve ključne teme sutra na dnevnom redu: nestale i interno rasljene osobe i druga tema je ekonomija i bolji ekonomska saradnja, te protok robe, kapitala i usluga.

“Pripemili smo se za tu temu i oni su se pripremili, gledamo šta možemo da uradimo, ali borićemo se za interese Srbje i Srba na KiM, to je naš cilj i obaveza i to je naš posao”, poručio je predsednik Srbije.

Kaže da ne zna koliko će trajati sutra razgovori, ali da će imati i sastanak sa Šarlom Mišelom, a posle će zvanicnco početi dijalog.

Videćemo kako će to da izgleda, dodao je Vučić.

Institut “Dedinje 2” gotov do kraja juna 2021.

Predsednik Srbije ocenio je, nakon obilaska radova na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje 2”, da bi kardiovaskularni gigant, koji treba da bude stub u regionu, mogao da bude otvoren do Vidovdana iduće godine.

“Izgradnja velelepnog Instituta za kardiovaskularne bolesti ‘Dedinje 2’ u Beogradu biće kompletno završena za manje godinu dana, odnosno do kraja juna 2021”, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obilaska radova.

Dodao je da će to biti najveća kardiovaskularna bolnica u regionu.

“Biće mnogo novih mesta za intenzivnu negu, apartmani sa dva do tri kreveta, bez neuslovnih soba. Imaćemo preko 270 posetalja”, objasnio je Vučić.

Naveo je i da je potrebno da se izgradi i garaža koja nije bila planirana i heliodrom, ako Kontrola leta to dozvoli.

Ukazao je da će samo oprema nove bolnice koštati između 15 i 20 miliona evra.

Podsetio je da je 76 domova zdravlja i ambulanti obnovljeno, rađene Opšte bolnice i izgradilo više kliničkih centara u Srbiji.

Ukazao je da to nije nešto što malo košta, jer samo Opšta bolnica ne može da se izgradi bez 25 miliona evra.

“Vidimo sada u savremenim uslovima koliko je zdravstvo postalo važno, i zato je bitno da napravimo ovako kardiovaskularnog giganta, da budemo stub regiona”, zaključio je predsednik Srbije.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još