Na severu KiM od 60 testiranih 37 novoinficiranih

Testiranja pacijenata sa simptomima Kovid-19 u poslednja 24 sata su pokazala da je od ukupno 60 testiranih 37 pozitivnih na koronavirus.

Epidemiolog dr. Aleksandar Antonijević je na konferenciji za novinare saopštio da je 16 novoinficiranih koronavirusom na području Severne Mitrovice, četiri u opštini Zvečan, devet u Leposaviću, troje u Zubinom Potoku, dok je ukupno pet pacijenata novoobolelih u srpskim sredinama južno od Ibra i to u Kosovskoj Kamenici, Prizrenu, Gnjilanu po jedan i u Prilužju dvoje.

“Od 12.03. 2020 Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici testirao je ukupno 2560 lica, od toga je do sada 450 obolelih od Kovid-19. Što se tiče situacije na Kosovu i Metohiji ona je i alarmantna i zabrinjavajuća,imamo porast obolelih. U prvom delu epidemije smo se borili da zaustavimo širenje bolesti u čemu smo i uspeli , s obzirom da smo tri nedelje bili bez pozitivnih slučajeva, svi smo zajedno radili na tome i građani su bili disciplinovani i poštovali su sve mere i preporuke, a sada smo došli do toga da svakodnevno imamo 60-70% pozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranih tako da je to veoma ozbiljna situacija”, rekao je Antonijević i apelovao na sve građane da nose zaštitnu opremu i bezuslovno se pridržavaju mera zažtite.

U Kosovskoj Mitrovici je za tri nedelje ukupno obolelo 163 osoba, u Zvečanu je ukupno 66 obolelih, u Leposaviću 102 obolela pacijenta, u Zubinom Potoku 50 obolelih dok je na centralnom Kosovu i Metohiji zabeleženo 69 slučajeva zaraze korona virusom.

Antonijević navodi da za 37 novoobolelih osoba još nisu obrađeni podaci.

U Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica trenutno je hospitalizovano 75 pacijenata, sa lakšom kliničkom slikom. 203 lica se nalazi na kućnom lečenju. U KBC “Dr Dragiša Mišović” smeštena su tri pacijenta, KC Kragujevac dva pacijenta i u KC Niš četvoro, od kojih su dva pacijenta sa severa Kosova i Metohije i po jedan iz Štrpca i Kosovske Kamenice. U novom talasu zabeležena su 6 oporavka i 4 smtrna slučaja.

Antonijević je još jednom apelovao na građane da poštuju propisane mere, nose zaštitne maske i drže fizičku distancu a da se osobe koje osećaju simtome jave najbližoj Kovid ambulanti.

“Zbog svakodnevnog velikog broja novoobolelih, više nije prioritet da to suzbijemo i smanjimo širenje, jer se bojim da sa tim nećemo izaći lako na kraju. Borba je da se testiraju samo pacijenti kojima je to neophodno. Osobe koje osećaju simptome, moraju se javiti Domovima zdravlja, jer se tu radi trijaža. U saradnji sa svim Domovima zdravlja, i na centralnom Kosovu i na severu Kosova i Metohije, svakodnevno dobijamo informacije koji su to pacijenti koji zahtevaju hitno uzorkovanje. Svi ostali su u kućnoj izolaciji, gde se prati njihovo stanje, rade se kontrole na dva dana, kontrolne krvne slike, snimci pluća. Sada nam je prioritet da sa što manjim posledicama prođemo ovaj jako težak i dramatičan period” kaže Antonijević.

Epidemiolog Antonijević ističe da se samo životno ugrožene osobe iz kontakta testiraju, a da se otale osobe iz kontakata ne testiraju jer je broj testova ograničen.

“Pravimo okviran plan da reteste radimo sa zdravstvenim radnicima, koji su prioriteti jer je KBC ugrožen i nedostaje radnog kadra, jer se oni brinu o pacijentima kojih je iz dana u dan sve više. Za ostala testiranja posvetićemo jedan dan u nedelji, verovatno će to biti nedelja, gde ćemo organizovati retestiranje, kako ljudi ne bi bili u izolaciji dvadeset i više dana. Nijedan simptom se ne sme zanemariti jer bolest brzo napreduje i svi moraju da prođu kroz Dom zdravlja, kovid ambulantu, gde se rade osnovni koraci, krvna slika, koja nam govori u kojem pravcu ide. Lakše kliničke slike se za sada prate. Testiramo osobe iz kontakta samo one koje su životno ugroženi” rekao je Antonijević.

Antonijević navodi da je procena da je svaki treći građanin zaražen korona virusom i da je veliki broj mladih oboleo.

“Tako da tu nema neke veće prevencije, sem nošenja lične zaštitne opreme. Prioritet imaju hitni slučajevi, jer u 95% slučajeva znamo da je to korona virus, jer je sada leto i nema mešanja virusa. Bitno je da te ljude pratimo, obrađujemo, da se rade kontrolne analize, jer je bolest jako nepredvidiva. Imamo dosta mladih obolelih ljudi, i u centralnoj Srbiji i kod nas. Pratićemo situaciju jer je obuzdavanje širenja veoma teško jer je veliki broj zaraženih, ali cilj je prevashodno sačuvati ljudske živote” rekao je Antonijević.

Danas je na testiranje poslato 75 uzoraka dok je juče testirano 65, čiji se rezultati očekuju večeras.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još