Krijumčarima Albanaca preko Tise 47 godina zatvora

Specijalni sud u Beogradu osudio je na ukupno 47 godina zatvora devet optuženih za krijumčarenje Albanaca sa Kosova i Metohije u Mađarsku preko reke Tise.

Tokom kriminalnih radnji od 11. do 14. oktobra 2009. godine u Tisi se utopilo 15 od 18 ilegalnih albanskih migranata, dok je troje uspelo da se spasi.

Od tog broja, 11 migranata se utopilo u Tisi, najverovatnije na području Mađarske, dok tela četiri migranta nakon potonuća čamca nisu pronađena, a tri su migranta spasena, navodi se u presudi.

Apelacioni sud je, kako se navodi u odluci objavljenoj na sajtu suda, odbio žalbe tužilaštva i odbrane i potvrdio presudu Specijalnog suda iz marta prošle godine, kojom je J. Đ. osuđen na devet godina zatvora kao organizator grupe krijumčara ljudi.

G. M. dobio je pet i po godina zatvora, D. B. pet, R. D. pet godina i osam meseci, A. Š. i J. K. po tri godine, A. I. tri godine i osam meseci, a A. I. tri godine i četiri meseca.

Oni su osuđeni zbog krivičnih dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

J. K. je pravoslažno oslobođen od optužbi.

Ilegalni migranti su najpre prebacivani sa Kosova i Metohije do Končulja, a zatim do Subotice, gde su skrivani u objektima ilegalnog smeštaja, odakle su u pogodnom trenutku ilegalno prebacivani u Mađarsku preko Tise i graničnih prelaza Horgoš i Kelebija.

Od 15 ilegalnih migranata koji su se utopili pokušavajući da pređu u Mađarsku polovina preminulih bila su deca uzrasta od godinu dana pa naviše, dok drugu polovinu preminulih čine njihovi roditelji, takođe mlađe dobi, pisali su mediji nakon tragedije.

Izvor RTS

Comments