Đurić: Svet se promenio zbog korone više nego za 30 godina

Svet se u poslednjih šest meseci promenio više zbog pandemije koronavirusa nego u proteklih 30 godina, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i potpredsednik Srpske napredne stranke Marko Đurić.

“Geopolitički odnosi pretrpeli su drastičnije promene zbog koronavirusa u poslednjih sedam-osam meseci, nego u proteklih 20-30 godina,” rekao je Đurić na međunarodnom međupartijskom okruglom stolu o bezbednosnoj saradnji usred pandemije koronavirusa u organizaciji vladajuće ruske stranke Jedinstvena Rusija u Moskvi, preneo je TASS.

“Videli smo velike promene koje su uticale na ekonomski i geopolitički pejsaž”, naveo je Đurić.

Prema njegovim rečima, ostaje da se vidi koje će zemlje biti najviše pogođene pandemijom, a koje će povećati svoj ekonomski kapacitet.

“U poslednjih nekoliko meseci, Rusija i Kina su demonstrirale kako organizovane mere države mogu da pomognu u borbi protiv krize”, naglasio je Đurić.

“Oni su unapredili svoje međunarodne odnose na principima humanizma i solidarnosti, pokazali su kako da se bore protiv opšteg zla”, rekao je Đurić.

Prema njegovom mišljenju, Rusija ostaje jedan od stubova globalne stabilnosti i međunarodnog prava.

On je napomenuo da je ruski predsednik Vladimir Putin uspeo da učvrsti položaj Rusije u svetu i da održi ravnotežu snaga u teškoj situaciji.

“Dve zemlje (Rusija i Kina) postale su ostrvo stabilnosti u tom haosu”, naglasio je Đurić.

“Srbija će sa svoje strane podržavati vrednosti zasnovane na principima zajedničkog doma, a ne rasne netrpeljivosti. Srbija će ostati posvećena evropskom multikulturalizmu i uvek ćemo to promovisati u budućnosti”, rekao je Đurić.

On je, takođe, istakao da je pandemija pogoršala opasnu pojavu kao što je kampanja širenja lažnih vesti koja može destabilizovati čitave države.

Nedavni događaji u Beogradu su primer za to, primetio je Đurić, misleći na proteste protiv planova vlade da ponovo uvede policijski čas zbog sve većeg broja slučajeva Kovid-19.

On je istakao da će Srpska napredna stranka uvek podržavati Rusiju i Kinu.

Đurić je, takođe, zahvalio tim državama za pomoć koju su pružile Srbiji u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Đurić o vraćanju 166. stranice Miroslavljevog Jevanđelja

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da je vraćanje 166. stranice Miroslavljevog Jevanđelja u Srbiju, kao i potpuna restauracija najstarijeg srpskog književnog spomenika na ćirilici iz 12. veka, prvorazredni istorijski i kulturni događaj za Srbiju.

“To će dodatno osnažiti versku povezanost između Srbije i Rusije”, izjavio je Đurić za TASS.

Istrgnuta stranica Miroslavljevog Jevanđelja biće vraćena Srbiji na osnovu sporazuma Beograda i Moskve koji je posebnim zakonom 13. jula potvrdio i ruski predsednik Vladimir Putin, a zauzvrat će Rusiji biti vraćeno sedam vrednih slika velikog ruskog umetnika Nikolaja Reriha.

Sporazum o razmeni ovih dragocenih spomenika kulture postignut je tokom Putinove posete Beogradu u januaru 2019. godine, a potpisao ga je ruski premijer Dmitrij Medvedev prošlog oktobra tokom posete Srbiji.

O povratku Srbiji istrgnute 166. stranice Miroslavljevog Jevanđelja pregovaralo se decenijama, a Rerihove slike su jednostavno nestale 1941. godine sve dok ih dopisnik TASS-a nije otkrio u Narodnom muzeju u Beogradu.

Miroslavljevo Jevanđelje je naručio Miroslav Zavidović, brat Stefana Nemanje, a ispisao ga je đakon Grigorije krajem 12. veka, negde između 1180. i 1191. godine.

Jevanđelje je kasnije dospelo na Hilandar gde ga je 1845. godine otkrio arhimandrit Porfirije Uspenski koji i otrgnuo stranicu 166 i odneo je u Rusiju gde se i danas nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Petersburgu i smatra se najbolje očuvanim fragmentom celog rukopisa.

Izvor: T a n j ug/TV Most

Comments