• Početna>
  • Vesti>

Dr Elek: Situacija u KBC stabilna; proteklih dana isporučeno 9 respiratora od strane Vlade Srbije

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, od 12. marta 2020. godine, u srpskim sredinama na KiM do danas, registrovano je ukupno 412 lica pozitivnih na koronavirus. Od toga je 286 slučajeva evidentirano u periodu posle 18. juna. Na kućnom lečenju se nalazi 197 osoba.

U ovom trenutku, u Kliničko bolničkom centru (KBC) u Kosovskoj Mitrovici se leče 93 pacijenta. Od toga je 11 u trijažnom centru, 67 na odeljenju Kovid bolnice i 15 na Infektivnom odeljenju, rekao je na konferenciji za medije v.d direktora KBC-a Dr Zlatan Elek.

„Juče su pokušana tri transporta, dva uspešno završena. Dva pacijenta koja su zahtevala veliku kisoeničnu potrebu, transportovani su u Klinički centar Niš, a kao što znate jedna pacijentkinja, morali smo da odustanemo od transporta,a zbog njenog lošeg kliničkog stanja koji se završio  egzitusom letalisom (exitus letalis) ( smrću prim.aut) negde u popodnevnim časovima.

Ukupni kapaciteti odvojeni za kovid pacijente su 180 mesta. „Kapaciteti će izdržati koliko smo mi kao građani budemo pridržavali mera koje su predložene od Kriznog štaba, to  je nošenje maski , distanca od dva metra, zabrana javnog okupljanja za više od pet lica, i mislim ako se budemo pridržavali tih mera da će bolnica uspeti da izdrži, mada je zdravstveni sistem prenapregnut“ rekao je Elek.

Istakao je da u bolnici svega ima,te da je KBC-u od strane Vlade Republike Srbije proteklih dana isporučeno devet respiratora, pet kliničkih i četiri mobilna. Elek navodi da ima sasvim dovoljno zaštitne opreme, maski, rukavica, kaljača, skafandera, te da u ovom momentu raspolažu i sa svim lekovima, tako da, kaže,  nema bojazni.

Nema pacijenata na respiratoru u Kosovskoj Mitrovici

Nema nijednog pacijenta na respiratoru, istakao je Dr Elek. „Ukoliko se trend povećanja pacijenata nastavi za te potrebe planirali smo Dom br. 2 koji je izdvojen od ostalih domova, čekamo saglasnost Ministarstva prosvete, taj dom smo već prilagodili što se tiče tog medicinskog dela i nadamo se da nam neće trebati“ dodao je.

Što se tiče pacijenata i kontakata obolelih koji se kreću i ne poštuju samoizolaciju, Dr Elek navodi da je to u nadležnosti kosovske policije.

„To smo se već dogovorili na jednom od kriznih štabova. Normalno je da apelujemo da svi koji su u samoizolaciji  moraju da u potpunosti ispoštuju, iz prostog razloga da ne bi infekciju proširili po gradu i na ostale naše sugrađane, to je kristalno jasno“ ističe Dr Elek.

Što se tiče ispomoći, navodi da je u ovom trenutku koordinator za anesteziju prof. Pavlović, a  od danas dva profesora , infektolozi  Katanići, biće oordinatori što se infektologije tiče.

„ Imamo jedan određeni  broj zdravstvenih radnika koji su oboleli u ovom momentu, ne znam tačan broj, nije veliki kao u ostalim gradovima, sav sistem što se tiče KBC-a i sva odeljenja potpuno normalno funkcionišu, oni koji su u zelenoj zoni“ dodaje Elek.

Na naše pitanje da li je preminuli pacijent ( 1985)  u Kragujevcu imao ostale hronične bolesti Dr Elek je rekao: „Njegovu istoriju nismo videli zato što je brzo transportovan, nemam tačne podatke da je imao nešto od komorbiditeta (pridružena oboljenja  ili stanja prim.aut). Jedino što znam jeste da ima pozitivnu porodičnu anamnezu, da mu je otac umro od naprasne srčane smrti, i stric i da je  jednom kod nas na hirurgiji operisao  kilu, ostalih podataka nemam“  rekao je dr Elek.

Procedura za obolele jedna i severno i južno od Ibra

Procedura je jednaka i južno i severno od Ibra za obolele, rekao je Dr Elek i objasnio šta ona podrazumeva. „ Pacijent koji ima simptome, ili se žali na određenu vrstu simptoma javlja se u svoju kovid ambulantu . I južno od Ibra ima kovid ambulanti i svi naši domovi zdravlja severno od Ibra imaju kovid ambulantu. Tu se pravi trijaža, uzima se bris. Nakon uzetog uzorka, uzorci se šalju u Zavod za javno zdravlje, koji je pokrajinski  Zavod za javno zdravlje, istog dana šalju se u Veterinarski insitut u Kraljevu, sutradan stižu analize. Osobe koje su poziitvne bivaju od strane epidemiologa obaveštene da su pozitivne. Po njih idu Kovid jedinice i dovoze u trijažni centar gde se radi rendgen pluća, i ukoliko nisu urađene u kovid ambulantama krvne slike radi se i krvna slika. Posle pregleda pulmologa u trijažnom centru, pregleda i infektolog i onda se u zavisnoti od toga da li imaju uplau pluća ili ne zadržavaju na bolničkom lečenju ili ne. Oni koji nemaju upalu pluća puštaju se na kućno lečenje, odnosno u samoizolaciju koja treba da traje 14 dana. Taj postupak je identičan i južno od Ibra“ objasnio je Dr Zlatan Elek.

Veliki broj pacijenata na kiseoniku

DR Elek objašnjava da je situacija teška, da su zdravstveni radnici dosta opterećeni, ali da je dobro da ne trebaju svi oboleli bolnički tretman. Na primer, od 60 testiranih (to nije ukupni broj pregledanih) je 38 pozitivnih ali ne zahtevaju svi bolničko lečenje. Jedan dobar deo ima lakše forme. Oni koji zahtevaju kiseoničnu potporu, ambulirano primanje terapije primaju sa u bolnicu, navodi Elek.

Istakao je da zabrinjava što je veliki broj mladih pozitivno na korona virus.

„To proističe iz toga da nismo disciplinovani i moramo da se pridržavamo svih mera. Da smo se pridržavali tih mera i da nije bilo javnih okupljanja mi ne bismo danas bili u ovoj situaciji u kojoj smo. To su mlađi ljudi, oni koji su u bolnici su sa srednje teškim i teškim kliničkim slikama. Flagrantan primer je da smo nekada dobijali jednom u 20 dana šleper kisoenika, a taj šleper nam se sada potroši za svega dva dana, s obzirom da velika većina zahteva  dodatnu kiseoničnu potporu, neki su čak i na 13-14 litara kiseonika. Što je sasvim zabrinjavajuće“ istakao je Elek.

Rezultati mera za sedam do deset dana

U narednih sedam do deset dana očekujemo vidno poboljšanje ukoliko se budemo pridržavali mera, istakao je Dr Elek.

“Povoljan rezultat treba da tražimo u našem ponašanju i našoj disciplini. Ako je to tačno da ljudi ne poštuju samoizolaciju, eto problema. Ako je tačno da se javno okupljaju, a svedoci smo da se javno okupljaju u kafićima , diskotekama, znači da imamo dosta ljudi, a ne pridržavamo se onoga čega treba da se pridržavamo, odatle ćemo imati izvor infekcije. Sve dok sami ne budemo samodisciplinivani, mi ćemo imati ovaj problem koji imamo sad” naveo je Elek.

Transportuju se pacijenti kojima je potrebna velika količina kiseonika, ili su za respirator. Povećan broj obolelih sa upalom pluća

Ističe da se ovde pacijenti javljaju na vreme, pa od poslednjeg broja 38 pozitivnih, za 60 -70 procenata nije potrebna hospitalizacija i to je dokaz da se javljaju na vreme.

Objašnjava da se pacijenti transporuju u zavisnosti od toga koliko troše kisoenika i da li su za respirator ili ne. ” Mada mi u bolnici imamo respiratornu jedinicu, trenutno smo oslonjeni na Niš ili Kragujevac. U ovom momentu Kragujevac je pun, Niš nam izlazi u susret sa ozbiljnijim pacijentima” kaže Dr Elek.

Dodaje da je u prvom talasu bio manji broj pacijenata jer su bili ozbiljniji u disciplini.

“Sada imamo mnogo veći broj upale pluća, i kako će ko odreagovati na upalu pluća to je individualno u zavisnosti od njegovog imuniteta, i kako će reagovati na terapiju koju prima. Jedino što je tačno da imamo povećan broj upale pluća, i što se pre jave lekaru mogućnost suzbijanja te upale pluća je veća, što kasnije onda je gora i klinička slika”.

Na kraju navodi da su u samoizolaciji lica sa izuzetno lakom kliničkom slikom. “Dovoljno je da budu u samoizolaciji i da se pridržavaju tabletirane terapije koja im je propisana od strane lekara. Nakon 14 dana radi se ponovo retestiranje, na osnovu toga da li je pozitivan ili negativan onda razmišljamo o daljem njihovom toku” zaključio je Elek na konferenciji za medije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još