• Početna>
  • Vesti>

U srpskim sredinama na KiM jedan preminuli i još 38 pozitivnih na koronavirus

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji u poslednja 24 časa koronavirus je potvrđen kod još 38 ljudi, od 60 testiranih, saopštio je danas epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici dr Aleksandar Antonijević.

Od toga, 11 pacijenata je iz Kosovskoj Mitrovici , dvoje su iz Zvečana, 9 iz Leposavića i četvoro njih je iz Zubinog Potoka.

U Zubinom Potoku zabeležen je jedan smrtni slučaj od posledica oboljenja KOVID 19, dok se u Leposaviću jedan pacijent tretira kao izlečen.

U srpskim sredinama južno od Ibra prema današnjim podacima, zaraženo je još 12 ljudi.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, od 12. marta 2020. godine, u srpskim sredinama na KiM do danas, registrovano je ukupno 412 lica pozitivnih na koronavirus. Od toga, čak 286 slučajeva, evidentirano je u periodu posle 18. juna.

Dr Antonijević kaže da se u KBC Kosovska Mitrovica od KOVID 19, trenutno leče 82 pacijenta, u KBC “Dr Dragiša Mišović” nalazi se njih troje, u KC Kragujevac jedan, dok se u KC Niš leče dva lica.

U kućnoj izolaciji je 197 osoba.

Antonijević ističe da je situacija jako ozbiljna i komplikovana.

“Raduje nas da broj javljanja u Domovima zdravlja polako opada, jer više nemamo po 50 ili 60 pregleda dnevno već je to sada po 20 ili 30. Poboljšanje situacije očekujemo tek u naredno nedelji” rekao je Antonijević.

Antonijević je apelovao na građane da nose zaštitne maske i opremu, održavaju fizičku distancu i poštuju preporučene mere. On dodaje i da je registrovan veliki broj prijava građana, koji viđaju pozitivne osobe i osobe iz kontakta, kako šetaju i sede u kafićima.

“Osobe koje su pozitivne moraju ostati u kući 14 dana od dana stizanja rezultata. Pravimo veliki problem i uništavamo našu borbu. Osobe koje imaju respiratorne probleme moraju se što pre javiti najbližem Domu zdravlja, jer se situacija vrlo brzo i dramatično menja” rekao je Antonijević.

Izvor: Rado Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još