• Početna>
  • Vesti>

Nove mere kosovske vlade: Maske obavezne, građanima starijim od 65 ograničeno kretanje

Kosovska vlada je na elektronskoj sednici 13. jula usvojila nove mere u cilju suzbijanja i širenja korona virusa, a prva tačka se odnosi na obavezno nošenje maski i održavanje fizičke distance od dva metara.

U cilju sprečavanja širenja virusa, kosovska vlada je usvojila odluku kojom građani Republike Severne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine moraju da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, kako bi ušli na Kosovo.

“Odluka (Vlade) takođe obavezuje sve javne i privatne institucije da na pristupačnim mestima postave dezinfekciona sredstva za ruke i da obezbede maske koje će koristiti službenici unutar institucija, ali i posetioci”, navodi se u saopštenju iz Vlade Kosova.

Usvojena je i odluka o ograničenom kretanju građana u opštini Južna Mitrovica, Gnjilane, Kosovo Polje i Štrpce u periodu od 21:00 do 05:00 časova ujutru.

Prethodno je uvedeno ograničeno kretanje u istom vremenskom periodu i u opštini Priština, Prizren, Uroševac i Vučitrn, te u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova, Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Iz ove odluke se izuzimaju slučajevi koji imaju zdravstvene probleme, osobe koje brinu licima sa poteškoćama u kretanju, osobe kojima je potrebna pomoć u slučaju nasilja u porodici, te članove porodice koje je zadesio smrtni slučaj.

Takođe, doneta je odluka o obustavljanju rada javnih i privatnih vrtića, a ukidaju se rekreativne kulturne i sportske aktivnosti.

“Svi tržni centri mogu da rade od 05:00 do 21:00, uz striktno poštovanje mera, nošenje maski i održavanje fizičke distance. Obustavljaju se svi verski obredi. Zabranjeno je okupljanje više od pet ljudi na javnim trgovima, parkovima i slično”, navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Institucije koje pružaju usluge obavezne su da redukuju broj osoblja, dok se građani stariji od 65 godina i oni sa hroničnim oboljenjima mogu kretati u periodu od 05:00 do 10:00 ujutru i uveče od 18:00 do 21:00.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još