Mas: Putujem u Srbiju i na Kosovo, dijalog je prioritet

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas ocenio je danas da je dobro što je došlo do nastavka dijaloga Beograda i Prištine i najavio svoju posetu Srbiji i Kosovu.

“Jasno mi je da moram da otputujem u Srbiju i na Kosovo i pošaljem jak signal da je dijalog prioritet za nas”, rekao je Mas prilikom predstavljanja prioriteta nemačkog predsedavanja Savetu EU pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta u Briselu.

On je naveo da se u Berlinu nedavno sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčkom i istakao da će Nemačka ostati posvećena nastavku dijaloga, i nanajvio angažaman EU u razgovorima.

”U pitanju su zemlje koje žele evropsku budućnost i ne bi trebalo da im dozvolimo da nam iskliznu, a znamo da drugi imaju interesa da utiču u tom regionu”, upozorio je Mas.

Šef diplomatije Nemačke ocenjuje da je pored ”teške i kompleksne” situacije u regionu sada došlo i do novog naleta pandemije koronavirusa.

Hajko Mas je naveo da će se Nemačka truditi da do kraja svog predsedavanja, do kraja godine, otvori i pristupne pregovore sa Severnom Mekedonijom, ali je izrazio sumnju da će isto biti moguće i sa Albanijom.

Izvor: Tanjug/TV Most

Comments